Južno kinesko more : Tajvanski proizvodjač čipova se diversifikuje iseljavanjem proizvodnje u SAD, Japan, Nemačku…

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) je najbolji štit nezavisnosti Tajvana, jer brojni zapadni kupci njenih čipova, uključujući tu i najmoćnije američke kompanije, ne mogu dozvoliti da kontrolu nad njenom proizvodnjom preuzme Narodna Republika Kina, tako se listom ocenjuje u zapadnoj štampi.

Utoliko je zanimljiviji tekući talas
čerupanja odnosno „diversifikacije proizvodne baze“ te kompanije raseljavanjem njene proizvodnje po zapadnim državama sa velikim čip – ambicijama : TSMC gradi dve velike fabrike u američkoj državi Arizona, ta firma još nije potvrdila gradnju i druge fabrike u Japanu, a Fajnenšl tajms tvrdi da je TSMC u uznapredovalim pregovorima o podizanju fabrike u Evropi, prema odredjenijim informacijama u Nemačkoj.

Naime, prvo je TSMC investiciju u prvu fabriku u američkoj državi Arizona povećala na čak 40 milijardi dolara započinjanjem i druge fabrike, pa je iz Japana signalizirano da je japanska vlada spremna subvencijama da podrži podizanje druge fabrike TSMC u toj zemlji, pošto se obavezala da obezbedi subvencije od 3,6 milijarde dolara za prvu fabruku vrednu 8,6 milijardi dolara, koju na jugu Japana TSMC gradi sz japanskim firmama Sony Group Corp. i Denso Corp. kao manjinskim akcionarima.

Fabrike u Arizoni proizvodnju treba da počnu 2024.godine i 2026.godine a u Japanu 2024.godine.

SAD, Japan, pa i Nemačka ne kriju svoju ambiciju da obnove svoj izgubljeni udeo u svetskoj čip industriji, čija se vrednost procenjuje na 550 milijardi dolara, a vodeći političari Tajvana uveravaju da „diversifikacija proizvodne baze“ ključne tajvanske kompanije znak je njene snage na svetskoj sceni, a ne pretnja lokalnoj industriji.

Sem predsednice Tajvana Tsai Ing wen i osnivač kompanije TSMC Moris Čang tvrdi da Tajvan ima tako velike prednosti, recimo superiornu radnu snagu, tako da domaća proizvodnja čipova nije ugrožena, a u SAD se proizvodnja seli iako će tamo biti 55 odsto skuplja, jer je to Americi važno.

A važno je i za TSMC jer i kupci poluprovodnika i čipova te kompanije osluškuju geopolitičke tenzije i spremaju se na diversifikaciju nabavki.

Iako je tokom ove godine izgubila 27,58 odsto svoje berzanske vrednosti TSMC je najvredniji proizvodjač čipova i poluprovodnika na svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com