Južno kinesko more : TSMC nastavlja selidbu sa Tajvana na Zapad

Niko ni ne spori da je ključni motiv geopolitički : najveći svetski proizvođač najnaprednijih čipova, tajvanska kompanija TSMC nastavlja sa izmeštanjem svoje proizvodnje sa Tajvana u SAD, Japan i – Evropu.

Rukovodstvo kompanije je donelo odluku da investira u svoju prvu fabriku u Evropi.

Kako su opširno preneli evropski mediji, fabrika će se graditi u Drezdenu (istočna Nemačka) i biće zajednički projekat TSCM, kompanija Boš, Infineon i NXP i nemačke države.TSMC će učestvovati sa 70 odsto, a ostale tri kompanije sa po 10 odsto.

Kako je preneo tagesschau.de, TSMC ocenjuje da bi ukupna investicija trebalo da iznosi više od 10 milijardi evra i da donese 2000 radnih mesta.

Kolika, će tačno investicija biti zavisi od veličine subvencija nemačke države. Nemački mediji su preneli saznanje Handelsblata da će nemačka savezna država fabriku, koja bi trebalo da počne da radi 2027, subvencionisati sa 5 milijardi evra.

Konačno odobrenje za ovu subvenciju treba da da Evropska komisija. Evropski parlament je usvojio Chip act, kojim se davanje takvih odobrenja ubrzava i olakšava, a sve u cilju da Evropska unija postane ne samo samodovoljna nego i značajan igrač na tržištu čipova, bez kojih bi stao dobar deo sveta oko nas zaduženog za ljudsku udobnost.

Chip Act predvidja da se, i u cilju povećanja evropskog učešća na svetskom tržištu čipova sa sadašnjih 9 odsto na 20 odsto, mobiliše 43 milijarde evra javnih i privatnih sredstava.

Nemačka država već je subvencionisala izgradnju fabrika čipova kompanije Intel u Magdeburgu, Wolfspeed u Saksoniji i Infineon u Drezdenu.

Najvrednija tajvanska kompanija TSMC već je investirala 40 milijardi dolara u dve fabrike čipova u američkoj državi Arizona.

Japanska vlada je objavila spremnost da subvencioniše gradnju i druge fabrike TSMC u Japanu. Prvu fabriku vrednu 8,6 milijardi dolara, japanska vlada je subvencionisala sa 3,6 milijarde dolara. U toj fabrici su manjinski akcionari japanske kompanije Sony Group Corp i Denso Corp.

Fabrike u Arizoni trebalo bi da počnu da rade 2024.godine odnosno 2026.godine, a fabrika u Japanu 2024.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com