Mali i Tabaković zadovoljni : Fič potvrdio kreditni rejting Srbije

Rejting agencija Fič potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo povećanje, saopštili su Narodna banka i Ministarstvo finansija Srbije.

I ministar finansija Srbije Siniša Mali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izrazili su posebno zadovoljstvo odlukom agencije Fič.

„Ovo je još jedna potvrda da Srbija vodi odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku, politiku rasta i napretka, usmerenu na dalje reforme, na nove investicije, stvaranje još povoljnijeg privrednog ambijenta, uz poboljšanje životnog standarda gradjana“ komentarisao je ministar Siniša Mali odluku agencije Fič.

„Činjenica da rejting agencija Fič očekuje da inflacija ostane na opadajućoj putanji i udje u ciljane okvire sledeće godine, devizne rezerve nastave da rastu i da pokrivaju preko pet meseci uvoza robe i usluga, fiskalni deficit u naredne dve godine bude smanjen na oko 1,5 odsto, a javni dug opšte države na ispod 50 odsto (48,1%),eksterna pozicija zemlje ostane u održivim okvirima, uz visok izvoz i strane direktne investicije, koje će nastaviti da u potpunosti pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa, potvrdjuje da rejting agencija ocenjuje da u Srbiji vodimo dobru ekonomsku politiku, koja za rezultat ima stabilnost, snažno tržište rada i dobre osnove za održiv rast, što nam je svima cilj“, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju Ministarstva finansija se navodi da je agencija Fič ocenila da je u uslovima velikih neizvesnosti bankarski sektor nastavio uspešno poslovanje i dokazao svoju otornost.

Banke su ostale profitabilne i likvidne, prenosi Ministarstvo finansija obrazloženje agencije Fič, dok je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na istorijskom maksimumu i na kraju juna je iznosilo 3,2 odsto.

Fič ocenjuje, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, da su izgledi za rast BDPa u Srbiji pozitivni i očekuje rast BDPa u 2023.godini od 2,4 odsto, a u 2024.godini rast od 3,4 odsto.

Fič konstatuje da je, uprkos velikim turbulencijama na svetskom tržištu, očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru kao važan stub ukupne stabilnosti zemlje.

Fič dalje navodi da je inflacija dostigla vrhunac i da će se od drugog tromesečja naći na opadajućoj putanji, dok se izraženiji pad očekuje u drugoj polovini tekuće godine. Do kraja 2023.godine se očekuje vraćanje na jednocifrenu inflaciju, ocenio je Fič prema saopštenju Ministarstva finansija.

Što se javnih finansija tiče, Fič ocenjuje da su ostvareni rezultati u prvoj polovini 2023.godine bolji od plana i da će deficit u ovoj godini biti na nivou od 2,7 odsto BDPa što predstavlja smanjenje od 0,6 odsto u odnosu na prvobitnu projekciju. U naredne dve godine deficit će biti smanjen na 1,5 odsto, a učešće duga opšte države u BDPu na kraju 2025.godine će iznositi oko 48,1 odsto, navodi se u obrazloženju agencije Fič prema saopštenju Ministarstva finansija Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com