Kako uloviti bota? Pokušajte sa „twitteraudit.com“

Iz nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung su pokušali da razdvoje botove od pravih pratilaca stranaka, političara i samog  FAZ-a na Tviteru i evo koliko im je to pošlo tekst Bernharda Jaroša.

„U debati o pravim ljudima na mrežama i „društvenim botovima“, odnosno mašinama, koje glume individuu, a protiv čega CDU kao i Zeleni žele nešto zakonski da preduzmu, navodno se sad pokazalo da i ovdašnji vrhunski političari na Tviteru imaju lažne pratioce. Recimo, ministar pravde Hajko Mas ima 61.000 lažnih prema samo 51.000 pravih pratilaca. Kod premijera pokrajine Zaksen-Anhalt Rajnera Hazelhofa, 49 odsto od ukupno 10.000 pratilaca su „duhovi“ odnosno „fake-accaunts“ i društveni botovi, piše „Mitteldeutsche zeitung“. Ta novina se poziva na kontrolni instrument „twitteraudit.com“. Na toj stranici možete upisati Twitter acount i biće vam u procentima pokazano koliko pravih, a koliko fejk fanova vlasnik naloga ima.

Da li je to baš tako jednostavno? Mi smo na samima sebi proverili i utvrdili smo: Mi imamo fake-verovatnoću od 96 procenata. Kako  to? „Twitteraudit“procenjuje korisnike Tvitera prema tri parametra: prema broju tvitova, prema datumu poslednjeg tvita i prema odnosu izmedju broja pratilaca i broja onih koje sami pratite. Tako da  bivaju poništeni (kao nestvarno prikazani) svi oni korisnici, koji sami ne postavljaju vesti nego samo žele da vide šta drugi postavljaju – na primer, vodeći političari. Primer. Ko prati, a sam od sebe glasa ne daje, kod „twitteraudit.com“ ide u crveno. Dakle, sa naslovima o tome ko navodno ima samo nominalne, a ne i stvarne pratioce, preporučljivo je biti pažljiv. Prema „twitteraudit“, iza koga stoji jedan njujorški start-up, CSU ima 42 odsto pravih pratilaca, Frauke Petri (funkcinerka  Alternative za Nemačku-prim. EkonomskeVesti) ima 82 odsto, Peter Tauber (generalni sekretar CDU- prim EkonVesti) 67 odsto, a Martin Šulc ( novi šef SDP-prim EkonVesti) 90 procenata pravih pratilaca. Ali ko može da tvrdi da to zna tačno – naročito ako je sam sa 96 odsto u crvenom? Mi samo želimo da podvučemo: Ovo ne piše bot!“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com