Kina proteruje Gugl?

Guglov servis za slanje poruka „Gmail“ od petka je potpuno blokiran u Kini, a borci protiv cenzure za blokadu optužuju državu, prenosi britanski list Gardijan.

„Mislim da Vlada pokušava da eliminiše prisustvo Gugla u Kini i oslabi njegove pozicije na tržištima u inostranstvu. Zamislite da svi Gmail korisnici ne mogu da dođu do svojih kineskih klijenata. Mnogi ljudi izvan Kine biće primorani da promene servis za slanje poruka“, rekao je za Gardijan neimenovani član organizacije koja se bori protiv cenzure „GreatFire.org“.

Kina ima najsofisticiraniji mehanizam za cenzuru nazvan „veliki kineski fajervol“.

Skoro svi Guglovi servisi bili su pod velikim napadima od juna, ali sve do petka kineski korisnici mogli su da koriste Gmail preko programa kao što su Imap, SMTP i Pop3.

Guglov portparol izjavio je da je ta kompanija proverila sve i da sa sigurnošću može da tvrdi da nikakav kvar na stoji iza blokade Gmaila.

A, portparol kinskog ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing rekao je da Vlada ništa ne zna o problemima u vezi sa Gmail-om.

„Kina je konstantno pokazivala pozitivan odnos prema firmama koje žele da obavljaju legalene poslove u zemlji. Mi ćemo, kao i uvek, obezbediti otvorenu, transparentanu i dobru klimu za strane kompanije u Kini“, rekao je Čunjing.

Gugl je pod pritiskom, u Kini, od juna ove godine kada je američka kompanija saopštila da njihov pretraživač neće više cenzurisati kineske korisnike.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com