Ko od koga ima više koristi: Fejsbuk od medijskih kuća, ili te kuće od Fejsbuka

Činjenica je da Fejsbuk puca od profita, dok medijske kuće širom sveta, često, jedva sastavljaju kraj s krajem.

Ipak, internet gigant Fejsbuk nerazumnim i u neskladu sa stvarnošću smatra Medijski zakon, koji je usvojila Australija, a koji predvidja da internet kompanije, kao Gugl i Fejsbuk, moraju da plaćaju australijskim izdavačkim kućama ako njihove tekstove preuzimaju. Tako bi prihodi od reklama bili pravednije raspodeljeni izmedju internet kompanija, s jedne i medija i njihovih novinara, s druge strane.

Gugl se novom propisu prilagodio i potpisao ugovor sa više medijskih kompanija, a Fejsbuk je blokirao informacione stranice na svojoj platformi. Neće da plati, zato neće ni da ih preuzima.

Ali, požalili su se neki veliki mediji, njima je tako onemogućeno da postavljaju postove na svojim Fejsbuk stranama. Što je, bez sumnje, i bio cilj kompanije Fejsbuk: da pokaže da je korist uzajamna.

Propis sličan australijskom, zasnovan na evropskoj direktivi od leta 2018. godine, očekuje se ovog leta u Nemačkoj, prenosi finanzen.net.

I tu još ima nedoumica, ali predstavnici australijske vlade pozivaju da se internet gigantima ne popusti i ne dozvoli da vladaju svetom, a predstavnici medija, koji su potpisali ugovor sa Guglom govore „o istorijskom razvoju“ od koga će profitirati mediji i novinari širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com