Ljiljana Smajlović dobila otkaz

Direktorke preduzeća Politika novine i magazini Mira Glišić Simić i Nina Samardžić odlučile su juče da daju otkaz Ljiljani Smajlović, glavnoj urednici Politike koja je ostavku na to mesto podnela pre osam dana, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

Politika

„Dok se čekalo da se sastane Skupština Politike NM, koju čine predstavnici vlasnika među kojima je i država, da bi odlučivala o ostavci i razlozima glavne urednice da je podnese, direktorke su danas na kućnu adresu dostavile svoje rešenje Ljiljani Smajlović“, navodi se u saopštenju.

U rešenju o prestanku radnog odnosa konstatuje se da je Ljiljana Smajlović 4. jula pisanim putem dala ostavku na mesto glavne i odgovorne urednice lista Politika i da to „predstavlja izjavu o otkazu od strane zaposlenog“,navodi UNS.

Obe direktorke potpisale su rešenje sa konstatacijom da je danom njegovog donošenja Ljiljani Smajlović prestao radni odnos na mestu glavnog urednika Politike i da joj se u skladu sa odredbom člana 178 Zakona o radu daje otkaz. Datum na rešenju direktorki Politike je jučerašnji.

Advokatska kancelarije Tomanović protumačila je rešenje o otkazu i utvrdila da ono protivno članu 185 Zakona o radu ne sadrži obrazloženje niti pouku o pravnom leku, tvrdi UNS.

„Član 15 Ugovora o osnivanju Politike NM ne ovlašćuje direktorke da donesu rešenje o prestanku radnog odnosa, već da sprovode sve poslovne aktivnosti odobrene godišnjim poslovnim planom“, navode u kancelariji Tomanović i dodaju da je glavnog i odgovornog urednika imenovala Skupština PNM koja treba da odluči o smeni ili prestanku funkcije.

Među razlozima za nezakonitost ovakvog rešenja kancelarija Tomanović navodi da je prekršen član 178 Zakona o radu i Ugovor o radu jer su direktorke ostavku na mesto glavne urednice poistovetile sa otkazom Ugovora o radu, a da u ovom slučaju nema izjave zaposlenog o prestanku radnog odnosa, kao i da otkazni rok podrazumeva 30 dana od dana izjave o otkazu.

„Ako je izjava data 4. jula rešenje se ne može doneti pre isteka Zakonom i Ugovorom predviđenog roka od 30 dana“.

U advokatskoj kancelariji Tomanović izričiti su da po važećim propisima direktorke nisu ovlašćene da rade posao Skupštine koja smenjuje, razrešava i imenuje glavnog i odgovornog urednika, niti da tumače volju zaposlenog.

U trenutku uručenja rešenja koje su donele direktorke PNM Ljiljana Smajlović koristila je godišnji odmor. Rešenje joj je uručeno uz zahtev da prvo potpiše, pa zatim čuje o sadržaju pošiljke.

Rešenje direktorki usledilo je i nakon što je pre nedelju dana redakcija Politike zatražila od Skupštine da ne usvoje ostavku, kao i da utvrdi odgovornost menadžmenta, odnosno direktorki, za ostavku glavne urednice koja je kao razlog za svoj postupak navela “protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com