Medijski zakoni ili Nebojša Bakarec prvi put u REMu

Dakle, svojim smo očima gledali i ušima slušali kako je oduševljeno ministar telekomunikacija i informisanja Mihailo Jovanović pred poslanicima Narodne skupštine 23.oktobra saopštavao šta će medijskim zakonima, tog dana na dnevnom redu, biti definisano kao zabranjeno u rijaliti šouima.

Šta god mislili o aktuelnim napetostima oko tih rijaliti programa, ne možete poreći da je probudjen interes šire javnosti za tu temu.

Sad se ispostavilo, kako pisanje Cenzilovke prenosi Udruženje novinara Srbije, da su poslanici vladajuće stranke ispotiha, amandmanom izbrisali tu definiciju onog što je u rijaliti šouima zabranjeno, a koju je kao važnu odredbu zakona pred poslanicima i gradjanima pred tv ekranima reklamirao ministar informisanja – lično.

Zaista, kako piše Cenzolovka, u članu 68.Zakona o elektronskim medijima 23.oktobra je stajalo da se „rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za sve maloletnike mladje od 18 godina, ako se u njemu prikazuju nasilje, nepristojno ponašanje, vredjanje ili nago ljudsko telo. U rijaliti programskom sadržaju zabranjeno je prikazivati teško nasilje, polni odnos, zloupotrebu opojnih droga ili govor mržnje. Pružalac medijske usluge dužan je poštovati dostojanstvo ličnosti… „.

Medjutim, na ovaj tekst člana 68 Zakona o elektronskim medijima žalio se PINK, tvrdi Cenzolovka.

Pa je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 24.oktobra, poslanik Nebojša Bakarec, koji je kao zamenik predsednika sednicom predsedavao, predložio amandman na član 68. Zakona o elektronskim medijima

Cenzolovka piše da Bakarec amandman nije pročitao, nije ga objašnjavao, samo je rekao da se tiče zaštite dece i maloletnika.

“ Kontaktirao sam REM, imam dobar kontakt s Miloradom Vukašinovićem, razgovarali smo o ovome i on je rekao da nema problema da se ja uključim u rad na ovom podzakonskom aktu, koji će oni imati obavezu da sačine. On mi je rekao da prihvata, da će me pozvati. To će biti prvi put da ću ja otići u REM, neću farbati tablu, ali ću se truditi da oni to dobro odrade“, rekao je Bakarec na sednici Odbora za kulturu i informisanje, kako ga citira Cenzolovka.

I tako se Zakon o elektronskim medijima, u odeljku na sajtu Narodne skupštine „doneti zakoni“ pojavio s članom 68.koji sada glasi :

„Bliža pravila za izvršavanje obaveza u pogledu zaštite maloletnika i ljudskog dostojanstva u vezi sa objavljivanjem rijaliti programa i drugog nepodesnog sadržaja biće uredjena podzakonskim aktom Regulatora“.

Na stranu to što se kao garant sprovodjenja zakonskog rešenja jednog ozbiljnog problema javlja jedan čovek, imenom i prezimenom,a njegova garancija temelji na dobrom kontaktu sa drugim čovekom, takodje imenom i prezimenom.

Ali, ministar telekomunikacija i informisanja je dezavuisano prvobitno zakonsko rešenje predstavio javnosti pred tv ekranima kao jedno od dostignuća medijskih zakona.

Ispotiha eliminacija tog rešenja, bez ikakvog jasnog objašnjenja, izraz je prezira prema javnosti i nedostojno je jednog ministra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com