CIA: Možda su ipak Kinezi

Bivši šef CIA Džejms Vulsi ne isključuje mogućnost da bi i Kinezi mogli da stoje iza hakerskih napada na sajtove Demokratske partije SAD i e-mail prepisku poraženog predsedničkog kandidata Hilari Klinton.

„Kinezi su veoma jaki. U sajberprostoru se često trude da liče na nekog drugog. Na primer, pri hakerskom upadu nastoje da stvore utisak kako upad vrši neko drugi“, rekao je Vulsi televiziji ABC.

Kada je nedavno došlo do skandala izmedju jednog menadžera nemačkog proizvodjača automobila Dajmlera i Kineza, uticajni nemački mediji su, povodom kampanje kojoj je taj menadžer bio izložen zbog uvrede upućene Kinezu s kojim se sukobio oko parking mesta, pisali da u Kini društvene mreže imaju veću ulogu nego što je prosečna mera u svetu! Tvrdnja je čudna s obzirom da se Kina optužuje da ograničava svojim gradjanima slobodu pristupa Internetu.

Bivši šef CIA Džejms Vulsi je rekao da je medju 17 obaveštajnih službi čiji rad koordinira Džejms Kleper direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD, najvažnija Agencija nacionalne bezbednosti (NSA) i da će konačna odluka o tome ko stoji iza hakerskih napada na američke institucije i kakav je odgovor najprikladniji na te napade odlučujuće zavisiti od te agencije.

Američki mediji su, pozivajući se na „visok stepen uverenosti“ američkih obaveštajnih službi optužili ruskog predsednika Vladimira Putina da lično stoji iza hakerskih napada na Internet komunikacije Demokratske partije i da je tako omogućio pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD. Odlazeći američki predsednik Barak Obama istovremeno je izjavio da je Rusija „manja i slabija“ od SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com