Ovo su najveći sajber napadi u 2014. godini

Hakerski napadi sve su učestaliji kada su u pitanju velike svetske kompanije i za sobom ostavljaju sve veće posledice. Upravo zbog toga se o sigurnosti podataka na internetu ove godine više nego prethodnih raspraljalo na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Prošlu godinu obeležili su upadi u podatke velikih korporacija poput Sony-a i EBay-a. Međutim, meta napada se promenila. Do sada su podaci samih kompanija bili na udaru, a sada se uglavnom kradu podaci klijenata.

hakeri 2

Internet portal Blumberg sastavio je listu najvećih hakerskih napada na klijente u prošloj godini, a na udaru se ukupno našlo skoro 450 miliona ljudi.

EBay – 145 miliona
EBay
– Krajem maja prošle godine EBay je saopštio da su hakeri ukrali e-mail adrese, fizičke adrese i korisnička imena i šifre preko 145 miliona aktivnih korisnika ovog servisa. Dan nakon ovog saopštenja akcije EBay-a su izgubile tek 0,7 odsto vrednosti na berzi.

Target – 110 miliona
Target

–  Lanac prodavnica Target 13. decembra 2013. godine saopštio da su hakerskim upadom u njihovu bazu komprotivani brojevi kreditnih kartica 110 miliona njihovih korisnika. Iako se ovaj napad nije dogodio prošle godine, njegove posledice su ostavile traga na poslovanje Targeta i u 2014. Akcije Targeta, međutim, nisu osetno pale nakon saopštenja o hakerskom napadu.

Home Depot – 109 miliona
Home Depot

– Maloprodajni lanac opreme za domove 02. septembra prošle godine je objavio da su ukradene e-mail adrese i brojevi kreditnih kartica. Kada su e-mail adrese u pitanju komprotivano je njih 53 miliona, dok su brojevi kreditnih kartica „ukradeni“ od 56 miliona klijenata. Dan nakon ove objave vrednost akcija Home Depot-a su pale za 2,4 odsto.

JPMorgan – 83 miliona
JPMorgan

– Najveća američka banka nije i najsigurna američka banka. To je izašlo na videlo 27. avgusta prošle godine kada je saopšteno da su iz njihove baze podataka ukradene e-mail i fizičke adrese 76 miliona ljudi i 7 miliona malih preduzeća.

Sony – 47 hiljada
Sony

– Poslednji hakerski napad u 2014. godini dogodio se južnokorejskom gigantu Sony-u. Hakeri su u ovom slučaju udarili na samu firmu. Ukrali su i objavili podatke o zaradama 47.000 zaposlenih u Sony-u, određena dokumenta, ali i, kako navodi Blumberg, sramotnu e-mail prepisku između zaposlenih i rukovodioca u Holivudu, između ostalih i onu u kojem je Ejmi Paskal, direktorka Sony Pictures-a, Anđelinu Đoli nazvala „minimalno talentovanim razmaženim derištem“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com