Zvezda je rodjena: Nemci, pričajte šta hoćete, vi ćete platiti!

Gotovo da nema evropskog medija koji udarne strane sinoć nije posvetio novom grčkom ministru finansija Janisu Varufakisu (53), poznatom ekonomisti, predavaču na univerzitetima u Americi i Australiji, stručnjaku za ekonomiku društvenih mreža, koji obećava da će napraviti pometnju na evropskoj ekonomskoj sceni kojom su dosad, tako napominju Francuzi, dominirali nemački ortoliberali.

Intervjuom francuskom listu „La tribube“ Varufakis je najstrašnije razgnevio upravo Nemce (intervju prenosimo u celosti). U tom intervjuu Varufakis je, prenosi nemački Frankfurter algemajne cajtung, rekao da „Nemci mogu da pričaju šta hoće, sve će oni platiti“, mogu da biraju otpis duga Grčkoj ili grčki bankrot.

Na ovu je izjavu odmah reagovao Bernd Luke, šef Alternative za Nemačku, stranke evroprotivnika koja duva za vrat CDU-u kancelarke Angele Merkel: „To je bezobrazluk, ali verovatno i istina“.

Varufakis koji je obećao da će za 15 dana predstaviti program za reprogram grčkih dugova, nije se na tome zaustavio. On je, zgraža se FAZ, rekao i da Nemačka nije sospstvenim snagama ostvarila ekonomsku prednost u odnosu na druge, nego zahvajujući strateškim planovima Amerikanaca koji su iz čiste kalkulacije moći svoje investicije usmerili u Nemačku, čiju industriju finansiraju. S druge strane, Grčka je žrtva čiji jedini deficit je deficit dostojanstva i koja treba da kaže „NE“.

Ali evropskoj monetarnoj uniji Grčka ni u kom slučaju neće reći ne. Ta unija je postavljena na lošim osnovama zahvaljujući „plesu smrti“ koji su Francuzi započeli s Nemcima kako bi na račun nemačkih monetarnih rezervi živeli iznad svojih mogućnosti. Ali napuštanje te Unije onemogućilo bi Grčku da se vrati na put razvoja i značilo bi haos jer za uvodjenje nove grčke drahme bili bi potrebni meseci, a u to se upustiti imalo bi iste efekte kao najaviti devalvaciju valute mesecima unapred. Zato, ništa od toga, rekao je Varufakis.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com