Poruka Americi iz Gugla: Pusti Ruse, Kinezi preuzimaju veštačku inteligenciju

Erik Šmit, bivši šef Gugla i sadašnji rukovodilac Guglove firme Alfabet, pozvao je SAD da ne dozvole da Kina preuzme svetski primat u veštačkoj inteligenciji.

Podsećajući da je kinesko rukovodstvo nedavno usvojilo plan razvoja veštačke inteligencije čiji je cilj da Kina u narednih 10-15 godina postepeno postane vodeća nacija u sferi veštačkih inteligenciji, Šmit je rekao: „Oni su na putu da upotrebe tu tehnologiju za komercijalne i vojne ciljeve uz sva moguća pitanja“.

Kako sa Internet portala Verge prenose evropski mediji, Šmit je izjavio da SAD ne bi nikako smele da dozvole da Kina u ovoj oblasti preuzme vodeću poziciju.

Kineski plan razvoja veštačke inteligencije uplašio je čak i Nemce sa svom istorijom koju imaju iza sebe.

Tako Frankfurter algemajne cajtung citira Tomasa Jarcombeka, političara Hrišćansko-demokratske unije, koji zahteva da Nemačka na kineski plan odmah odgovori svojim master planom o saradnji nauke i privrede u ovoj oblasti.

Jarcombek je rekao da se radi o tehnologiji od „tako odlučujućeg značaja da se ne sme prepustiti Kini, gde postoji jedna sasvim drugačija slika o čoveku“.

Ranije je i ruski predsednik Vladimir Putin izazvao svetsku pažnju tvrdnjom da će svetom vladati onaj ko bude vladao veštačkom inteligencijom.

Oko rizika upotrebe veštačke inteligencije izbio je javni spor izmedju osnivača kompanije Tesla Elona Maska i osnivača Fejsbuka Marka Zuckenberga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com