Epl premašio 700 milijardi dolara

Američki prozvođač pametnih telefona Epl postao je danas prva kompanija u svetu čija je vrednost premašila 700 milijardi dolara, prenosi Gardijan.

Akcije Epla porasle su danas za jedan odsto i sada kompanija ukupno vredi 701,7 milijardi dolara. Njena vrednost je veća od BDP-a Švajcarske (650 milijardi dolara).

Prošlog meseca, Epl je saopštio da je u trećem tromesečju ove godine prodao 39,3 miliona iPhona i da očekuje da će u poslednjem tromesečju prodati više pametnih telefona nego tokom cele 2010. godine. Akcije Epla porasle su ove godine za 60 odsto.

„Potražnja za našim pametnim telefonima je zapanjujuća, prodajemo sve što možemo da napravimo. Ovogodišnje poslovanje Epla će biti za anale“, izjavio je izvršni direktor Epla Tim Kuk.

Cene akcija Epla stagnirale su tokom leta sve do pojave iPhone 6 koji je ostvario veliki uspeh.

Epl je u avgustu 2013. godine prestigao na listi najvrednijih kompanija naftnog giganta Ekson mobajl, koji danas vredi 405 milijardi dolara. A, Eplovi rivali Majkrosoft i Gugl trenutno vrede 392 i 368 milijardi dolara.

Američki analitičar Majkl Korseli očekuje da će akcije Epla nastaviti da rastu i da će sledeće godine vredeti više od 1.000 milijardi dolara.

Ipak, američka televizija CNBC tvrdi da, ako se uzme u obzir inflacija, Epl nije najvrednija kompanija u istoriji. Oni su izračunali da bi vrednost Majkrosofta iz 1999. godine od 613 milijardi dolara danas vredelo 875 milijardi dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com