Prijatelj Putinovih prijatelja ipak kupuje Vedomosti

Ruski poslovni list Vedomosti, trenutno u vlasništvu finske izdavačke kuće Sanoma, FT grupe i Dau džonsa, po 33 odsto, ipak će promeniti vlasnika, tvrdi ruski list Gazeta pozivajući se na neimenovane izvore. Posao izmedju finske izdavačke kuće Sanoma i američkog biznismena i osnivača STS-Media Pitera Gervija trebalo bi da bude zaključen do kraja nedelje, tvrdi list. Finska Sanoma još od 2013. godine nastoji da proda svoju aktivu u Rusiji u koju pored udela u Vedomostima The Moskow Times i luksuzna izdanja Kosmopoliten, Esquire, Harper’S, Baazar, Men’S Health, National Geographic i Grazia.

Predstavnici Fajnenšel tajms grupe su Gazeti takodje potvrdili da su dobili ponudu za otkup svoga udela u listu Vedomosti, ali nisu želeli da otkriju ime ponudjača.

Ključni zaplet oko kupo-prodaje Vedomosti je u informaciji da Gervi ne želi list i ostala izdanja u vlasništvu Sanoma grupe sam da razvija nego je nameran da ih sledeće godine proda dvema ruskim medijskim kućama kojima rukovode osobe navodno bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: Gasprom medija holdingu, čiji je šef Mihail Lesin demantovao zainteresovanost za Vedomosti, i Nacionalnoj medija grupi, čiji je vlasnik biznismen Jurij Kovaljčuk.

Uprkos svim demantijima spekulacije ne prestaju budući da se Gervi i ranije u mnogim poslovima javljao samo kao kupac-posrednik. Glasine podgreva i nesporna činjenica da je Ruska duma nedavno usvojila zakon prema kome stranci ne mogu u ruskim medijima posedovati udeo veći od 20 odsto. Zakon će se primenjivati od 1. januara 2016, a mediji imaju godinu dana da se sa njime usklade.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com