Prosečna zarada i visina penzije povećavaju TV taksu na 255 dinara mesečno

U skupštinsku proceduru je upućen predlog za izmene Zakona kojom se televizijska taksa povećava sa sadašnjih 220 na 255 dinara ili za oko 15% nominalno.

Novi iznos televizijske takse naplaćivaće se od 1. januara 2020. godine.

U obrazloženju odluke o povećanju televizijske takse se navodi:

„Polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Republici Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja s jedne strane, i potrebe obezbedjenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, s druge strane, kao najcelishodnije predloženo je rešenje da se u narednom periodu od 1. januara 2020. godine do 31. decembra 2020. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta RS, a delimično iz takse za električnu energiju, koji obezbedjuje visoki stepen naplate takse. Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera, utvrdjuju se u funkciji obezbedjenja, stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uredjivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“.

Predlogom republičkog budžeta za 2020. godinu za kulturu i informisanje je predvidjen iznos od 12.439.517.000 dinara od ukupnih rashoda republičkog budžeta od 1.334.700.000.000 dinara.

Od ukupnog iznosa za kulturu i informisanje četvrtina ili 3.100.000.000 dinara namenjeno je finansiranju osnovne delatnosti javnih medijskih servisa i projektno finansiranje javnih medijskih servisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com