Rusi blokirali Telegram

Taganski sud u Moskvi doneo je danas odluku da se blokira društvena mreža Telegram, osnivača Pavela Durova.

Odluka stupa na snagu odmah a doneta je na zahtev Ruske službe za zaštitu potrošača i, kako navode ruski opozicioni portali, u prisustvu predstavnika Federalne službe bezbednosti.

Predstavnica Ruske službe za zaštitu potrošača Marija Smeljanskaja izjavila je pred Sudom da „informacije, koje se šire na Telegramu mogu sadržavati u sebi ekstremizam, terorizam i predstavljati opasnost za Rusku Federaciju i sve gradjane medju njima i korisnike mesendžera“ a pri tome „Federalna služba bezbednosti ne raspolaže neophodnom informacijom za dekodiranje poruka korisnika“.

Advokatska kancelarija „Agora“ najavila je žalbu na ovu odluku. Advokati „Agore“ nisu prisustvovali ročištu na kome je odluka doneta jer im je Durov zabranio da „svojim prisustvom legitimišu otvorenu farsu“.

Predstavnik Telegrama Pavel Čikov je saopštio da Telegram neće ići ni na kakve ustupke, bez obzira na odluku o blokadi. Ranije je Telegram saopštio da Federalnoj službi bezbednosti neće dati ključ šifriranja poruka korisnika jer je to, izmedju ostalog, i tehnički nemoguće.

Telegram je zbog odbijanja da se povinuje takozvanom „zakonu Jarove“ već kažnjen sa 800.000 rubalja.

Telegram, platforma za dopisivanje, postala je popularna kao najsigurnija za korisnike.

2 thoughts on “Rusi blokirali Telegram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com