Rusija zapretila blokadom mesindžeru Telegram

Federalna služba bezbednosti Rusije obavestila je vlasnika mesindžera Telegram Pavela Durova da će rad tog mesindžera na teritoriji Rusije biti blokiran ukoliko ruskim specijalnim službama ne omogući dostup komunikaciji svojih korisnika. Obaveštenje je stiglo u kancelariju Telegrama u Londonu.

Obaveštavajući o ovome medije, Durov, koji je i osnivač društvene mreže U kontaktu, saopštio je da ni u kom slučaju neće prekršiti osnovni princip delovanja svog mesindžera da podatke korisnika ne deli ni sa kim.

U Rusiji su 2016. godine stupila na snagu dva antiteroristička zakona nazvana „zakoni Jarove“ po ruskoj političarki Irini Jarovoj. Jedan od njih obavezuje operatore veze i Internet kompanije da pola godine čuvaju informacije o sadržaju razgovora i prepiske korisnika kako bi ih dali na uvid specijalnim službama na njihov zahtev. Ova odredba počinje da se primenjuje 1. jula 2018. godine.

Durov kome je zabranjen ulazak u Iran i koji se za slučaj problema u Rusiji snabdeo državljanstvom države Sent Kits i Nevis u Karipskom moru, najavio je da će principe svoga poslovanja braniti na sudu. Stručnjaci za Internet koje su konsultovali ruski mediji, veruju da se po tom principu poslovanja Telegram razlikuje od konkurencije i da Durovu ostaje da svoju poziciju brani do kraja ili da objavi smrt svog mesindžera.

Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina za pitanja Interneta misli drugačije.

„Ja sam suguran da se situacija kakva je sada može produžiti na nekoliko godina, ali pre ili kasnije moraće da saradjuje s vlastima“, rekao je German Klimov a prenosi ruski list Vzgljad.

Telegram ima više od 10 miliona korisnika u Rusiji, a koriste ga i mnogi činovnici jer „misle da je to ruski mesindžer“ te Klimov veruje da Durov neće rizikovati gubitak tolikog tržišta.

Zakoni Jarove sporni su za gotovo sve Internet stručnjake i operatore veze u Rusiji. Ali u anketi lista Vzgljad 61,7% od dosad izjašnjenih 31.344 čitalaca smatra da „ruske službe bezbednosti treba da kontrolišu Internet prepisku gradjana kako to već čine njihove kolege u drugim državama“, recimo SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com