S. Koreja obećana zemlja za hakere

Uprkos izolaciji i siromaštvu, Severna Koreja je uspela da izdvoji dovoljno sredstava kako bi napravila sofisticirani sajber-odred nazvan Biro 121, piše Rojters.

Pjongjang je pre mesec dana optužen da je izveo hakerski napad na kompjutere japanske kompanije Soni. Severnokorejske diplomate su negirale optužbe, ali izvori iz Američke nacionalne bezbednosti kažu da je Pjongjang glavni osumnjičeni.

Disidenti koji su pobegli iz S. Koreje kažu da je Biro 121 sastavljen od najtalentovanijih stručnjaka za kompjutere i da je deo Opšteg biroa za izviđanje, elitne špijunske agencije pod kontrolom vojske. Oni tvrde da Pjongjang pomoću ovog odreda špijunira i sabotira neprijatelje.

Pjongjang ima sposobnosti za sajber-ratovanje, tvrde strućnjaci za bezbednost. A, najčešće je meta napada Južna Koreja, koja je tehnički još uvek u ratu sa Severnom. Pjongjang, takođe, ne krije ni netrpeljivost prema Americi, koja je za vreme Korejskog rata (1950-53) bila na strani Juga.

Vojni hakeri spadaju među najtalentovanije i najnagrađivanije ljude u Sevrenoj Koreji, rekao je Jang Se-Jul, koji je studirao na severnokorejskom vojnom Fakultetu za kompjuterske nauke pre nego što je 2008. godine prebegao na Jug.

Jang je kazao da Biro 121 ima oko 1800 sajber-vojnika i smatra se jednom od najelitnijih vojnih jedinica.

„Za njih najjače oružje je sajber-rat. U Severnoj Koreji ga zovu Tajni rat“, rekao je Jang.

On tvrdi da hakeri uživaju mnoge privilegije u Severnoj Koreji.

„Moj drug, koji je živeo na selu, je doveo celu familiju u Pjongjang. Privilegije za sajber-ratnike su jako velike, oni su za severnokrejske standarde bogati ljudi. Velika je čast biti sajber-ratnik. To je posao o kome ljudi sanjaju“, rekao je Jang.

On je dodao da vojni Fakultet za kompjuterske nauke svake godine primi oko 100 najboljih studenata.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com