Senzacija: Ajnštajnova crna rupa prvi put snimljena!

Postojanje crne rupe u svemiru Albert Ajnštajn je matematički dokazao u okviru svoje teorije relativiteta. Njegova teorija dobila je najzad živ dokaz – crna rupa je prvi put snimljena!

Kako izveštava nemački ARD, astronomi okupljeni oko projekta Event Horizon Telescope uzeli su u vizir dva kosmička objekta, Sagittarius A i Džinovsku galaksiju M87, i snimili crnu rupu povezanim  radioteleskopima koji su se nalazili na Havajima, u Arizoni, Španiji, Meksiku, Čileu i na Južnom polu.

Sagittarius A je od zemlje udaljen 26.800 svetlosnih godina, a M87 je od zemlje udaljen 55 miliona svetlosnih godina.

ARD izveštava: crne rupe su zagonetni objekti u kosmosu. One ne zauzimaju prostor, ali imaju ogromnu masu, ponekad milione ili milijarde sunčevih masa. Do sada ih nije bilo moguće snimiti jer zbog svoje ogromne mase imaju veliku snagu teže. One gutaju sve što dospe u njihovu blizinu, čak i svetlost!

One zagrevaju i materiju, koja ih okružuje, i čine da ona svetli. Zato snimak crne rupe prikazuje jednu senku u svetlom okruženju. Senka ne predstavlja samu crnu rupu nego „samo“ horizont do koga ona dobacuje (Event Horizon). Taj horizont okružuje crnu rupu i predstavlja granicu iza koje sve iščezava zauvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com