Šta sada kaže Rogozin: Umesto tramboline, Amerikance u kosmos vozi Elon Mask?

Kosmički brod Dragon-2, privatne američke kompanije SpaceX, uspešno se danas spojio s Medjunarodnom kosmičkom stanicom.

Alarm koji se pri tome aktivirao u ruskom segmentu MKS pokazao se lažnim, javili su ruski mediji.

Ovo je prvi put da je u kosmos otišao kosmički brod jedne privatne kompanije – SpaceX je u vlasništvu američkog inženjera i milijardera Elona Maska. Bio je to test let.

NASA je 2014. godine s firmama SpaceX i Boing potpisala ugovore o konstrukciji kosmičkih brodova s pilotom. Boingov kosmički brod Starliner trebalo bi da bude  lansiran u aprilu.

Mada je, dakle, odavno najavljen, Maskov poduhvat je izazvao veliku pažnju u Rusiji i podsetio na zaostajanje ruske kosmičke oblasti.

Dosad su ruski kosmički brodovi „Sojuz“ prevozili američke kosmonaute do Medjunarodne kosmičke stanice. Amerikanci ne dopremaju kosmonaute u kosmos od 2011. godine i okončanja programa „Šatl“. Od tog posla je ruski Roskosmos, na čijem je čelu jezičavi Dmitrij Rogozin, samo tokom 2018. godine prihodovao 500 miliona dolara.

Sad se postavlja prosto pitanje da li će Rusi izgubiti taj unosan posao? I cinično podseća na čarke izmedju Roskosmosa i NASA, posle jedne je Rogozin maja 2014. godine u svom stilu poručio: „Kad se uzmu u obzir sankcije protiv našeg kosmodroma, predlažem Amerikancima da svoje kosmonaute na MKS dostavljaju pomoću tramboline“.

Dakle, hoće li Maskovi kosmički brodovi ubuduće prevoziti američke kosmonaute?

Kad je na raketi Falcon 9, bespilotni kosmički brod Dragon-2 lansiran u subotu s kosmodroma Kanaveral, jedini putnik u njemu je bila lutka po imenu Ripli (tako se zvala Sigurni Viver u filmu „Allien“).

Test je danas okončan uspešno. Kosmički brod Dragon-2 konstruisan je, za sedmočlanu posadu, na bazi teretnog kosmičkog broda Dragon, koji nosi teret na MKS od 2012. godine.

Za jul ove godine planiran je probni let kosmičkog broda Dragon-2 s kosmonautima NASA Robertom Benkenom i Daglasom Herlijem.

Ako i drugi probni let prodje glatko, kosmički brod Elona Maska sertifikovaće NASA za redovne letove.

Ruski stručnjaci za kosmičke teme ne spore da Maskov let dodatni razotkriva slabosti ruske kosmičke oblasti, ali sumnjaju da će Mask koliko sutra preuzeti posao prevoza američkih kosmonauta od Roskosmosa.

Poslovni list Vzgljad citira Aleksandra Galkina, koji tvrdi da Dragon-2 može da preveze dva puta više tereta nego ruski teretni kosmički brod „Progres“ (2 tone) i da će Maskov brod dati novi kvalitet radu MKS u tom smislu. A da će za regularne letove s posadom biti potrebno pet do sedam godina. I tu Rusija ništa ne može da učini.

„Na žalost, ruska kosmonautika s pilotom u žalosnom je stanju. Prelomni momenat neće doći brzo, Mask nas pretiče. I Kinezi nas pretiču. Oni su nam gledali u oči i uzimali tehnologije i spustili svoj lunohod s druge strane Meseca. Što nije palo na pamet ni nama ni Amerikancima da uradimo“, rekao je Galkin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com