Stati na put primatu Kine: Američka država investira u 5G mrežu

Federalna komisija za komunikacije SAD i privatni telekomunikacioni operatori nisu pozdravili vest da je Memorandumom Nacionalnog saveta sigurnosti Bele kuće predvidjeno da američka država investira u izgradnju mreže za superbrzi Internet 5G kako bi bio zaustavljen kineski primat u toj oblasti.

Ta bi mreža bila završena za tri godine.

Kako pisanje službe vesti Axios prenosi Frankfurter algemajne cajtung, razmatrane su, doduše, dve opcije – da država investira u tu mrežu sama ili da podrži privatne telekomunikacione operatora u njenoj izgradnji, ali je u Nacionalnom savetu bezbednosti nadvladala prva.

Obrazloženje za ovakvu odluku suprotnu generalnom osloncu kapitalizma na privatni sektor je sledeće: „Kina je već ostvarila dominantan položaj u proizvodnji i operacijama s mrežnom infrastrukturom“, „Informacije su nafta 21. veka, a Kina je već napravila najveće rezerve na svetu“, navodi se u poverljivom dokumentu Nacionalnog saveta bezbednosti Bele kuće kako ga prenosi Axios.

Investiciona banka Jeffries tvrdi da tri najveća telekomunikaciona državna operatora u Kini – China mobile, China unicom i China telecom, imaju plan da od 2019. do 2025. godine u 5G mrežu investiraju 175 milijardi dolara.

Prema proceni stručnjaka, prioritet privatnih telekomunikacionih sektora u svetu biće i ove, kao i prošle godine, velike akvizicije i ukrupnjavanja, zatim povećanje efikasnosti postojeće (4G.) mreže. Takav poslovni stav već su obnarodovali Vodafone i BT a očekuje se da će ga tokom 2018. godine slediti i ostale vodeće telekomunikacione kompanije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com