Zbog slobode novinara: Novinari svih zemalja, ne sramotite se!

S obzirom na količinu reči posvećenu slobodi novinarstva, čovek bi očekivao da će jutros sve novine na svetu, a pre svih američke, osvanuti s istom naslovnom stranom: Svi smo mi Asanž!

Ali ništa od toga.

Očekivali biste da novinari sada, što bi rekao jedan sada ućutkani srbijanski sindikalista, zapale svet.

Ali ništa od toga.

Kad je neki dan u Berlinu, državni sekretar Amerike Majk Pompeo grmeo o američkim neprijateljima na sve strane, našao se samo jedan, tačno tako, samo jedan od prisutnih da ga pita ima li u Americi još slobodnog novinarstva? Misleći na Asanža.

Džulijanu Asanžu preti izručenje Vašingtonu i osuda na 175 godina zatvora, po zakonskom članu po kome nije osudjen nijedan novinar u američkoj istoriji, zato što je celom svetu otkrio pravo lice američke intervencije u Iraku.

One intervencije koju su Džordž Buš i Toni Bler obavili lažući ceo svet da Irak ima sredstva za masovno uništenje.

I novinari drže da to nije pitanje koje bi trebalo da zanima njihove čitaoce, gledaoce, slušaoce, a njih same još manje.

Nadaju se da, ako nisu kadri da otkriju ono što je Asanž, neće biti podobni da se nadju tamo gde je on sada.

Ali se varaju. Nema tog praga kooperativnosti do koga sila ne može da dobaci.

Nemački javni servis ARD u četvrtak uveče je emitivao delove onog skandaloznog videa snimljenog u Iraku. Kako bi nas sve bilo sramota. Asanž nam je otkrio kako su američki vojnici u Iraku sebi kreirali video igrice da razbiju monotoniju. Samo, u tim su video igricama meta bili živi ljudi. Civili. Medju njima i dva novinara. I deca.

Obavljena je interna istraga. I vojnici su oslobodjeni. Jer, zaključeno je, sve što su radili bilo je u skladu s američkim ratnim pravilima.

A Asanža traže da ga osude zato što nam je ta američka ratna pravila otkrio. Sami se nikad ne bismo usudili da ih vidimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com