Srbija (najzad) menja skuplji dug za jeftiniji

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je da je preduzelo prve korake za prevremeni otkup dve evroobveznice s kamatom od 4,875% odnosno 7,250%.

Otkup će biti obavljen sredstvima emisije novih evro denominivanih obveznica, po istorijski niskoj kamatnoj stopi.

Na sajtu Ministarstva finansija Srbije se navodi da „prvi put od 2013. godine Republika Srbija razmatra uključivanje na medjunarodno tržište kapitala, ali ne kako bi se zadužila za budžetske svrhe, već kako bi prevremeno otplatila svoj mnogo skuplji dug“.

Objavljen je poziv za otkup pre roka dospeća dve serije obveznica Republike Srbije emitovanih na medjunarodnom finansijskom tržištu, evroobveznice koja dospeva 25. februara 2020. godine u iznosu od 1.500.000.000 dolara sa godišnjom kuponskom stopom u iznosu od 4,875%, od kojih trenutno 1,5 milijarda dolara nije dospelo i evroobveznice koja dospeva 25. septembra 2021. godine u iznosu od 2 milijarde dolara, sa godišnjom kuponskom stopom 7,250%, od kojih 2 milijarde trenutno nije dospelo.

Na sajtu Ministarstva finansija se navodi:
„Vlada Republike Srbije namerava da prevremeno otkupi navedene evroobveznice i iskoristi prednosti trenutnih uslova na medjunarodnom finansijskom tržištu za refinansiranje skupljih sedmogodišnjih i desetogodišnjih obveznica denominivanih u dolare, koje dospevaju 2020. i 2021. godine i da delimično refinansira ove obveznice emitovanjem nove evroobveznice denominovane u evrima po istorijski niskoj kamatnoj stopi.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com