Zbog slobode novinara: Oslobodjen novinar osumnjičen za trgovinu drogom

Novinar ruskog portala Meduza Ivan Golunov pušten je iz kućnog pritvora, a krivični postupak protiv njega zbog sumnje u pokušaj trgovine drogom većeg obima obustavljen je jer nema dokaza da je u tom krivičnom delu učestvovao, navedeno je u saopštenju ruskog ministra policije Vladimira Kolokoljcova, objavljenom na sajtu Ministarstva.

Dva visoka funkcionera moskovske policije zbog ovog su slučaja podnela ostavke, a policajci, koji su učestvovali u obradi Golunova „u okviru praćenja narko grupe“, odstranjeni su od vršenja službe do okončanja interne istrage, naveo je Kolokoljcov.

Golunov je priveden pod optužbom da je u njegovom ruksaku, u njegovom stanu nadjen N-metilefedron i kokain u količini većoj od 5 grama. Optužbe je policija ilustrovala objavljivanjem fotografija navodno načinjenih u stanu Golunova. Kasnije je policija objavila da je samo jedna fotografija načinjena u stanu Golunova i priznala da je njeno objavljivanje bilo greška.

Takodje je navedeno da je Golunov najpre odbijao da da na analizu biološke tečnosti i nokte, ali se kasnije saglasio. (Brzi) rezultati bili su negativni.

Kod slučaja Golunova je simptomatičn reakcija medija. Prema tvrdnjama ruskih komentatora, prvi put se u Rusiji udružio veći broj medija da bi javno stao u odbranu jednog novinara. Navodno se to u Rusiji donedavno teško moglo zamisliti, a u sovjetsko doba baš nikako.

Na čelu medijskog pokreta „Ja/Mi smo Golunov“ su tri ruska poslovna medija od kojih su dva izrazito opoziciona i kritički nastrojena prema vlasti Vladimira Putina (Vedomosti i RBK) , dok je treći (Komersant) nekad u vlasništvu Borisa Berezovskog sada u vlasništvu Putinu dosta bliskog Ališera Usmanova, prema toj vlasti, recimo, profesionalno distanciran.

U Komersantu se nedavno dogodila mala unutrašnja pobuna – pošto su dva novinara, zbog najave ostavke predsednice Saveta federacije Rusije Valentine Matvijenko, bila prinudjena da daju otkaz, u znak podrške otpuštenim kolegama odstupila je cela politička rubrika tog lista.

Simptomatično da se Valentina Matvijenko oglasila i povodom slučaja Golunov i to kritikom postupanja policije: ili se radi o neukosti, ili provokaciji ili o neprofesionalizmu, rekla je ona. A novinari političke rubrike Komersanta su tvrdili da se ona sprema na ostavku, ogorčena što je policija usred sednice Saveta federacije Rusije, bez njenog znanja, napravila spektakl i uhapsila senatora Arašukova.

Cela ova priča možda uopšte ne bi tekla ovako da se vlast Vladimira Putina ne suočava s krizom poverenja iz dva razloga: prvi je podizanje starosne granice za odlazak u penziju, a drugi je konstantni pad dohodaka stanovništva, koji će se nastaviti i ove godine iako se očekuje rast bruto domaćeg proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com