Ministarka: Tragovi narkotika najduže ostaju u noktima na nogama!

Nadgoranjavanje predsedničkih kandidata u Ukrajini, Petra Porošenka i Vladimira Zelenskog, kulminiralo je njihovim brzopoteznim testiranjem na narkotike i još bržon objavom rezultata.

Istog dana je objavljeno da ni kod jednog ni kod drugog kandidata nisu pronadjeni tragovi ni alkohola ni narkotika.

Vršilac dužnosti ministara zdravlja u Ukrajini Uljjana Suprun, odmah po najavi testiranja na društvenim mrežama je objavila da se može pouzdano utvrditi da li čovek upotrebljava alkohol ili narkotike, ali nema mnogo metoda koje garantuju tu pouzdanost, a naročito nema mnogo laboratorija koje su opremljene da te metode koriste. U svakom slučaju za testiranje pouzdanim metodama na bazi hrimatomasspektrometriji potrebno je bar 2-3 dana. Ukoliko čovek 1-2 nedeljno upotrebljava narkotike taj će metod to otkriti.

U Ukrajini najsavremeniju opremu za testiranje pouzdanim metodama, tvrdi ona, ima Antidoping centar Olimpijskog komiteta.

Nijedan se od kandidata nije testirao u tom Centru. Ali je Petro Porošenko izrazio spremnost da se podvrgne antidoping testu Svetske antidoping agencije (WADA).

Tragovi alkohola i narkotika ostaju u biološkim materijalima čoveka različito vreme, zavisno od toga koliko ih dugo upotrebljava.

Gospodja Suprun je dala i veoma zanimljive vremenske tabele.

Prema tim tabelama u urinu: tragovi alkohola ostaju 10-12 časova, amfetamina, metamfetamina 2-5 dana, kanabisa 1-30 dana, barbiturata do 7 dana, kokaina od 1-3 dana, kodeina, morfina i heroina od 2 do 5 dana.

U krvi se alkohol zadržava 24 časa, amfetamin 10-14 časova, metamfetamin 24 časa, barbiturati 1-2 dana, kokain 6-24 časa, kodein 6-12 časova, LSD 0-3 časa.

U kosi se tragovi narkotika, tvrdi ukrajinska ministarka, javljaju tek nedelju dana posle upotrebe, ali tamo ostaju veoma dugo vreme – 90 dana i duže.

Oba ukrajinska predsednička kandidata, kako je objavljeno, dala su i kosu na analizu.

„Kosa raste brzinom od otprilike 1 cm mesečno, pa se u zavisnosti od njene dužine može utvrditi da li je bilo upotrebe narkotika tokom poslednjih meseci“, napisala je ministarka.

A tek nokti. U noktima na rukama, tragovi narkotika mogu ostati veoma dugo – od 3 do 5 meseci. A u noktima na nogama – od 8 do 14 meseci, upoznala je ukrajinsku javnost s mogućnostima i granicama testiranja ministarka zdravlja Uljjana Suprun.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com