Zbog slobode novinara:Taker Karlson kandidat za potpredsednika Amerike?

Odlazak najpoznatijeg američkog televizijskog novinara Takera Karlsona (53) sa televizijske stanice Fow News i danas je predmet mnogih spekulacija budući da ni novinar ni njegov dosadašnji gazda Rupert Mardok nisu objavili razloge za odluku da ubuduće idu „svaki svojim putem“.

Najinteresantniju spekulaciju  iz SAD je plasirala novinarka uglednog i pouzdanog ruskog lista Komersant Jekaterina Mur.

Ona je za Rusiju 1 prenela postojanje ideja da bi Taker Karlson na predsedničkim izborima 2024.mogao da bude kandidat za potpredsednika SAD, na strani predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Sem medijskih spekulacija, ta informacija nema relevantnih potvrda.

Svakako se očekuje da se Karlson, budući da se radi o veoma poznatoj osobi dakle obaveznoj svojoj publici, uskoro oglasi. On se u petak, tokom poslednje emisije, nije od publike oprostio.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je „šokiran“, ali da ne zna zašto je Taker Karlson otišao sa Fox News.

„Ja sam šokiran i iznenadjen. On je veoma dobar čovek i veoma talentovan, kao što vi znate, on je imao veoma visoke rejtinge… Ja ne znam da li je to bilo po sopstvenoj želji ili mu je neko dao otkaz…Možda je otišao zato što mu nisu dali slobodu da radi“, rekao je Tramp, a prenosi News Max.

I pored nekih demantija iz kompanije Dominion, najrasprostanjenija je spekulacija da je Karlson dobio otkaz u vezi sa tužbom koju je ta firma podnela protiv Fox News zbog širenja vesti bez dokaza da su mašine za elektronsko glasanje te firme odgovorne za lažiranje predsedničkih izbora 2020.Fox News je priznao da je emitovao neproverene tvrdnje koje su štetile Dominion Voting Systems i s tom firmom postigao vansudsko poravnanje i platio 787,5 miliona dolara.

Sam Karlson nije bio predmet tužbe, ali su u okviru tog procesa objavljeni, pored ostalih, i mejlovi koje je on razmenjivao s kolegama iz Fox News u kojima se on izjašnjava o menadžmentu Fox News na takav način da se to Rupertu Mardoku nije moglo svideti. Pa se prenosi ocena Washington Post da bi upravo to moglo da bude razlog za njegov odlazak.

Nije malo ni onih koji veruju da su oštri komentari Takera Karlsona o aktuelnom američkom predsedniku Džo Bajdenu, Karlsonovo protivljenje učešću SAD u ratu u Ukrajini, teške opaske o toj zemlji kao i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom, kao i zahtevi da se sin američkog predsednika Hanter Bajden podvrgne istrazi mogli biti razlog pritiska na Fox News da se liši svog najpopularnijeg voditelja.

Emisiju „Tacker Carlson Tonight“ gledalo je prosečno 3 miliona ljudi, tvrde i protivnici stavova novinara.

Nemački ARD takodje se i ranije dosta bavio pojavom Taker Karlson, a sad piše :“on je širio priče o zaveri kao i očite lažne vesti, i podsticao je protiv manjina. Izjašnjavao se rasistički, iznosio  je seksističke i transneprijateljske komentare i zato su ga njegovi fanovi slavili“.

U Rusiji je gledanje na Takera Karlsona sasvim suprotno, kao na poslednji glas razuma s druge strane Atlantika.

Čak je poznati ruski novinar, voditelj mnogih emisija i  vatreni pristalica politike  Vladimira Putina Vladimir Solovjov požurio da Karlsonu ponudi posao u svom „Соловьев live“ :

„Dragi Taker! Sredstva masovnih informacija SAD izgubili su svoj poslednji glas razuma… Mi vam s zadovoljstvom nudimo posao eksperta ili voditelja, ukoliko vam se ova ponuda čini interesantnom“.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com