Crnogorski ugostitelji ne odustaju: Odložite primenu Zakona o strancima

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) predložio je da se odloži primena člana Zakona o strancima, koji se odnosi na pribavljanje prethodne potvrde od Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) kao uslov njihovog angažovanja.

Dragan Ivančević, predsednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, rekao je da predstavnici turističke privrede nemaju ništa protiv Zakona o strancima, ali smatraju da bi njegova primena u ovoj godini napravila velike probleme.

“Pre svega turistička sezona je već počela. Nedovoljno vremena i neprilagođen nastavni i školski sistem Crne Gore, koji nije u mogućnosti da napravi dovoljan broj pripremljenih radnika za veštine koje su potrebne za određene grane turizma, onemogućava normalno poslovanje i obezbeđivanje kadra za naše kompanije“, rekao je Ivančević, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Ivančević je dodao da se Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva zalagao za dve vrednosti i to da se u Crnoj Gori omogući i stvori ambijent u kojem će se zapošljavati, u prioritetu, crnogorski građani, kao i da se kupuje domaće.

Željko Andrić iz Instituta Simo Milošević rekao je da su se turistički radnici uvek zalagali da po pitanju zapošljavanja traže rešenja na domaćem tržištu, pre nego bilo šta drugo.

„Odgovorno tvrdim da smo kontaktirali sve biroe rada na teritoriji Crne Gore i da nismo bili u mogućnosti uvek da nađemo dovoljan broj radne snage, posebno, na primer, spremačica, kao kadra koji je neophodan za funkcionisanje preduzeća“, istakao je Andrić.

Podsetimo, Zakon o strancima, koji je u Crnoj Gori stupio na snagu u aprilu, propisuje zapošljavanje domaće radne snage umesto stranaca, ukoliko na Zavodu za zapošljavanje ima osiguranika koji ispunjavaju neophodne uslove.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com