Ekonomske Vesti na Zanzibaru: Ostrvo začina privlači sve više turista

Ove godine broj inostranih turista na Zanzibaru mogao bi da dosegne 500.000, tvrde u Asocijaciji za turističke investicije Zanzibara (ZATI).

zanzibar-3

Nije to neka senzacionalna brojka, pogotovo kada su u pitanju egzotične destinacije, ali treba imati u vidu da je turizam na Zanzibaru tek u povoju. Možda se to ne bi moglo zaključiti po broju ekskluzivnih hotela na Zanzibarskom arhipelagu, ali već nakon prvih sat vremena na glavnom ostrvu, Unguji, jasno je da se i dalje sve radi u hodu.

zanzibar-2

Prihod koji bi Zanzibar, polu-autonomna oblast Tanzanije (ima svog predsednika i izvršnu vlast), ostvario samo od naplaćivanja ulazne i izlazne vize, koje ukupno staju 98 dolara, od 500.000 turista godišnje iznosi skoro 50 miliona dolara. Za ovako siromašnu oblast evidentno je koliko bi taj novac značio, pogotovo imajući u vidu da zakonski zagarantovana minimalna plata iznosi manje od 70 dolara, a toliko novca mesečno ne vidi većina građana s obzirom da su nezaposleni. Da ne pričamo o svih ostalim prihodima koje bi Zanzibar ubirao od turizma. Međutim, taj novac odlazi u Tanzaniju i to je bolna tema za maltene svakog stanovnika Zanzibara, a ima ih oko 1,4 miliona.

20161123_112407-1

Zanzibar je, ponosni su na tu činjenicu mnogi stariji lokalci, pre nekih 150 godina bio jedna od najbogatijih država na svetu. Međutim, od revolucije 1964. godine kada se Zanzibar pripojio Tanganjiki te je nastala Ujedinjena Republika Tanzanije i Zanzibara, sada samo Ujedinjena Republika Tanzanija, ekonomija ovog arhipelaga u Indijskom okeanu se sunovratila do jedne od najsiromašnijih na svetu. Malopre pomenuti stariji lokalci kažu: Vratili smo se 1.000 godina unazad. No, o tome sledeći put, sada je vreme za „Hakuna Matata“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com