Ekstremni turizam:Svi znali da je Titan nepouzdan, prepustili pametnijem…

Privatna podmornica Titan, vlasništvo američke firme OceanGate, stradala je u „katastrofalnoj imploziji“ i sa sobom odnela pet života medju njima i život jednog 19-godišnjaka, izveštavaju opširno svetski mediji pozivajući se na imenovane i neimenovane izvore u Obalskoj straži i Vojnim snagama SAD.

Implozija je iznenadno urušavanje objekta u trenutku kad spoljni pritisak, kome je izložen, postane viši od unutrašnjeg. A to se na velikoj dubini može desiti i pri najmanjem oštećenju.

Jedino utešno je što stručnjaci za slične katastrofe, kao za CNN mornarički oficir i profesorka medicine katastrofa Ejlin Marti, tvrde da se implozija dogadja takvom brzinom da mozak putnika u podmornici nije stigao ni da registruje da se nešto dogadja.

Nema još pouzdanih podataka kad je tačno podmornica implodirala, ali šef Obalske straže na severoistoku SAD Dzon Maiger kaže da tajna mreža podvodnih kompjutera namenjena praćenju podvodnih podmornica, kako izveštava Njujork tajms, tokom poslednja 72 sata nije registrovala nikakav „katastrofalan dogadjaj“, ali Volstrit džornal, pozivajući se na anonimnog predstavnika US Marine, tvrdi da je tajni akustični nadzorni sistem neobične pojave registrovao u nedelju.

Što znači da je podmornica verovatno implodirala odmah pošto je s njom izgubljena veza, 1 sat i 45 minuta po porinuću.

Poznavaoci, kao Dzejms Kameron režiser filma „Titanik“ i suvlasnik firme za proizvodnju podvodnih aparata Triton Submarine, tvrde da su i brod Titanik i podmornica Titan  stradali iz istih razloga : njihovi su se kapetani oglušili o upozorenja o rizicima, prenose svetski mediji izjavu Kamerona Rojtersu.

Stručnjaci za dubokovodne plovidbe su, tvrdi se, i pismima upozoravali kompaniju da je to što radi suviše eksperimentalno da bi njene podmornice bile korišćene u turističke svrhe.

Kod Titana je bilo mnogo problematičnog, a najvažnije je neprikladan materijal od koga je izgradjen i činjenica da podmornica nije prošla nikakvu sertifikaciju.

Titan je bio izgradjen od kompozitnih  karbonskih vlakana i titana i upozoravano je da će se telo od tih materijala raslojiti što će omogućiti prodiranje mikroskopske vode i izbacivanje podmornice iz stroja.

Kompanija OceanGate je već objašnjavala zašto izbegava sertifikaciju svojih plovila : sertifikacija bi usporila izradu i postala kočnica inovacijama.

U podmornici Titan stradali su Stokton Raš (61), šef firme OceanGate za čiju se ženu Vendi  tvrdi (pozivajući se na svoju arhivu Njujork tajms) da je potomak bračnog para Ide i Isidora Straus koji su 1912.godine stradali na brodu Titanik.

Stradali su i britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud(48) i njegov 19 – godišnji sin Sulejman Davud. Porodica Davud je u Pakistanu vlasnik koncerna Engro, koji proizvodi djubriva, hemikalije, investira u energetski sektor, izveštava tagessschau.de

Stradao je i Hemiš Harding (58) koji se obogatio prodajom privatnih aviona.

Medju osobama za koje se veruje da su izgubile život je i 67-godišnji Pol Henri Nargole, direktor za podvodna istraživanja firme koja poseduje prava na olupinu Titanika. Važio je za jednog od najvećih stručnjaka za tu olupinu i imao je nadimak „Mister Titanik“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com