Gradonačelniče, daleko su Njujork, Pariz, London…

Jedva preživesmo američke predsedničke izbore, i još preživljavamo, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali dao nam je novu temu za istraživanje.

Da krenemo od samog početka. Beograd je početkom novembra, na opšte iznenađenje, osvanuo ukrašen novogodišnjom rasvetom. Pitali su se građani danima otkud ovo zaista prerano ukrašavanje, a onda nam je gradonačelnik prestonice objasnio da se sjajem na beogradskim ulicama privlače turisti. I podiže bruto domaći proizvod, jer, naučili smo valjda prošle godine, novogodišnja rasveta podstiče trošenje.

I nije se tu zaustavio gradonačelnik, a bolje da jeste.

„Želimo da budemo svetska destinacija za razvoj turizma. Nama su konkurenti Pariz, London, Njujork, Moskva i drugi slični gradovi“, otkrio nam je Mali.

Kako molim?

Ipak, ne damo se zbuniti blještavilom beogradskim ulica. Istražili smo – kako Beograd stoji u odnosu na pomenute svetske metropole.

Pariz – u 2015. godini francusku prestonicu posetilo je 45 miliona turista.

London – kraljičin grad je prošle godine ugostio 31,5 miliona turista.

Njujork – Menhetn, Bruklin i druga poznata njujorška naselja u 2015. godini bila su izbor 58,3 miliona turista.

Moskva – zbog Putina, Kremlja ili sladoleda, prestonicu Rusije prošle godine je posetilo 17 miliona turista.

A Beograd? Našu prelepu prestonicu, koja se diči Kalemegdanom, Košutnjakom i naravno novogodišnjom rasvetom u 2015. godini posetili je 782.635 turista, od čega 646.778 stranaca.

Konačnih podataka za ovu godinu, naravno, još nema. Tako da ćemo se još dva meseca nadati da će Deda Mraz na kružnom toku kod zgrade Skupštine opštine Novi Beograd, sijalice u boji zastave Srbije na Brankovom mostu i poklon u samom centru dovesti dovoljno turista da pariramo Parizu, Londonu, Njujorku i Moskvi. Ili ćemo gradonačelniku predložiti da za početak zapucamo na, recimo, konkurisanje Budimpešti. A i to će biti teška borba s obzirom da je Budimpeštu proše godine posetilo skoro četiri miliona turista…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com