Stručnjaci: Ne sledite Trampov primer

Razni ekspreti za izbore su se baš pokazali na upravo okončanim američkim predsedničkim izborima, ali isto tako uspešni mediji na njih se pozivaju kad tvrde da predizborni finansijski recept Donalda Trampa ne bi prepručili kao opšteprihvatljiv kandidatima za političke funkcije raznih nivoa.

tramp

Jer, sa tako malim budžetom sa kakvim je pobedio Tramp (manje od 248 miliona dolara) to je pošlo za rukom jednom kandidatu pre 20 godina, tvrdi švajcarski Handelscajtung. Zatim, pojedinačno najveći sponzor Trampove predizborne kampanje bio je Tramp sam. Čovek koga prepoznaju po rečenici „Moja je lepota u tome što sam bogat“, podržao je sam sebe sa (samo) 66 miliona dolara. Pojedinačno najveći  individualni sponzor njegove konkurentkinje Hilari Klinton bio je Donald Sasmen, investitor i filantrop. Samofinansiranje nije urodilo podjednakim plodom kod izbora za Kongres – samo šest od 27 izabranih stiglo je na cilj samofinansirajući se.

Pojedinačna sponzorsta manja od 200 dolara činila su 27 odsto Trampovog budžeta i takva finansijska mobilizacija malih sponzora nije pošla za rukom ni Hilari Klinotn ove ni Baraku Obami 2012. godine.

Po računici Rojtersa Tramp je tokom predizborne kampanje potrošio 5 dolara po glasaču, a Hilari Klinton duplo više od toga.

Ali, kažu stučnjaci na koje se poziva i Handelscajtung, ne izvlačite iz ovog iznimnog slučaja preran opšti zaključak da je novac prestao da igra presudnu ulogu u američkom izbornom sistemu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com