Kuda ćete na skijanje : U Švajcarskoj i Francuskoj slabo, u Austriji više nego prihvatljivo, u Italiji najbolje

Posle toplog vremena za Božić, sreća se većini evropskih skijališta nije osmehnula ni za Novu godinu – vreme je ostalo tako toplo, do 15.5 stepeni u
švajcarskom Adelbodenu, da uslova nije bilo ni za veštački sneg.

„Pošto je godina bila veoma blaga, u potocima iz kojih uzimamo vodu [za veštačko osnežavanje]imali smo visoke temperature vode. I mnogi drugi faktori su igrali ulogu : temperatura vode, vlažnost vazduha, atmosferska temperatura, tako da smo ponekad mogli da osnežavamo tek na minus 5 ili minus 6 stepeni“, kaže za nemački javni servis Simon Bisig, rukovodilac u švajcarskom skijaškom centru Sattel-Hochstuckli.

U Švajcarskoj je 25 odsto skijališta ostalo zatvoreno, a dosad je najveći deo prometa ostvarivan izmedju Božića i Nove godine.Turisti – šetači takodje su dobro došli, ali oni, ističu turistički poslenici, troše manje od turista u skijaškim odelima.

Sredinom ove nedelje, temperature će se nebitno spustiti, a zahladjenje koje se najavljuje za desetak dana daleko od toga da će biti, sa stanovišta uslova za skijanje, zadovoljavajuće.

Kako izveštavaju sajtovi specijalizovani za informisanje ljubitelja skijanja, u nekim od glavnih skijališta Francuske i u zapadnoj Švajcarskoj malo je nade da će snega biti uskoro.

Uslovi za skijanje medju najboljim ove zime ostaju u južnim Alpima, uključujući italijanske Dolomite, a kao više nego prihvatljivi ocenjuju se uslovi za skijanje u nekim skijaškim centrima u Austriji.

Prognozira se da će se pasionirani skijaši preseliti na visine iznad 2000 m.

Jer, visoke zimske temperature u tradicionalnim skijaškim oblastima nisu grom iz vedra neba, naprotiv, poslednjih su godina učestale, pa se postavlja ozbiljno pitanje skijaške budućnosti centara pozicioniranih na ispod 2000 metara visine.

Ponovno osmišljavanje turističke ponude na tim visinama nameće se kao hitan zadatak : u panoramskim gondolama i letnjem sankanju je za njih budućnost?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com