Martina Binenfeld: Kako je Zagreb od dosadnog postao grad turista

Turistička zajednica Zagreba (TZZ) svake godine troši oko 2 miliona kuna na svetsku online i offline promociju zagrebačkog božićnog vašara koji s novogodišnjim traje 40-tak dana.

Na pripremu objekata i dogadjaja koji cčne sad već u svetu čuveni „Advent u Zagrebu“, Turistička zajednica grada Zagreba troši svake godine oko 3,5 miliona kuna, a pripreme za Advent 2019/2020. počeće odmah po dočeku nove 2019. godine, rekla je Martina Binenfeld, direktorka Turističke zajednice Zagreb u večerašnjoj emisiji HRT-a „U svom filmu“.

U pripremama Adventa u Zagrebu učestvuje izmedju 2.000 i 2.500 ljudi.

Ona je pomenula, ali nije rekla koliko u ovu manifestaciju ulaže posebno grad Zagreb, ali zna se da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pare ne žali.

Naročito kad donose takav uspeh. Prvo promotivni: otkako je Martina Binenfeld 2014. godine postala predsednica TZZ, zagrebački advent je tri godine zaredom proglašavan za najbolji božićni vašar u Evropi. Drugo, finansijski: zarada zagrebačkih trgovaca, ugostitelja, hotelijera za 40-tak dana Adventa 2018. iznosila je, tvrdi Binenfeld, izmedju 400.000 i 450.000 kuna. Od 2014. godine, kad je koncept Adventa u Zagrebu napravljen, do Adventa 2018. broj turista u Zagrebu je povećan za 150 odsto na 120.000 turista i oko 220.000 noćenja, tvrdi Binenfeld.

Ekonomske Vesti imaju i dokaz da je ovih dana u Zagrebu teško naći odgovarajući smeštaj, a Binenfeldova tvrdi da se u napred pomenutu brojku ne uračunavaju gosti, koji smeštaj nadju u okolini hrvatskog glavnog grada, ni oni koji smeštaj nadju čak u Ljubljani, niti jednodnevni turisti, a oni svi troše.

Binenfeld kaže da je 2014. godine ceo dogadjaj osmišljen ovako: ona je pozvala Društvo arhitekata Zagreba, mnoge fakultete i njihove studente i oni su napravili pregled šta Zagreb ima i dali predloge kako bi Advent trebalo da izgleda. Da su dobro smislili prvo su za božićnih i novogodišnjih praznika potvrdili gradjani Zagreba prihvatanjem manifestacije.

Onda je promocija po svetu mogla da počne.

Da dodamo: neki dan je Asocijacija turoperatera Rusije objavila da su omiljene inostrane novogodišnje destinacije Rusa: Prag, Rim, Zagreb, Pariz i – Rovaniemi u Finskoj u čijoj blizini se nalazi „raskošno selo Deda Mraza“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com