Ministarstvo 75 manifestacija podržava sa 64 miliona dinara

Koliko Srbiji donose muzički događaji? Turista i novca? To se ne zna, rekli su za portal Ekonomske Vesti u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, s obzirom da se „ne može tačno precizirati broj privrednih, kulturnih i turističkih manifestacija“.

„Zvanična statistika Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, čiji rezultati su jedini relevantni, ne posmatra festivale kao poseban turistički proizvod već kroz destinacije u kojima se održavaju. Tako ne postoji procena posećenosti određenoj manifestaciji već postoje podaci o posećenim destinacijama u okviru kojih se neka manifestacija održava. Slična je situacija i kada je reč o proceni potrošnje turista na destinaciji gde su relevantni zvanični podaci o deviznom prilivu u našu zemlju koje dostavlja Narodna banka Srbije“, precizirali su u Ministarstvu i dodali da postoji procena koja kaže da se godišnje održi oko 1.500 manifestacija lokalnog, regionalnog ili nacionalnog značaja, od kojih su neke i internacionalnog karaktera.

Exit - dance arena

A upravo su muzički festivali Exit i Guča najposećenije manifestacije u Srbiji, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a tu su i Leskovačka roštiljada, Beer Fest u Beogradu, Dani piva u Zrenjaninu, Kobasicijada, Slaninijada, Pršutijada, Vrnjački karneval i Love Fest u Vrnjačkoj Banji, Velikogospojinski dani u Novom Bečeju, Nušićijadu u Ivanjici, Nišvil, Karneval brodova u Beogradu…

Podsetimo, britanska organizacija UK Music nedavno je objavila da je Velika Britanija zahvaljujući muzičkim događajima u 2015. godine zaradila 3,7 milijardi funti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com