Najveće turističko tržište na svetu: Gde svoje pare troše Kinezi?

Prema zvaničnim kineskim predvidjanjima ove godine će Kinezi obaviti 166 miliona putovanja u inostranstvo što će biti rast kineskih inostranih putovanja za 11 odsto.

Tokom 2018. godine Kinezi su svetskom turizmu doprineli sa 149,72 miliona putovanja što je bio rast od 14,7% u odnosu na 2017. godinu.

Prema podacima kineskog Ministarstva kulture i turizma, Kinezi su na turističke aranžmane ili na pojedinačne karte, hotelske rezervacije i šoping 2018. godine van Kine potrošili oko 120 milijardi dolara. Američki izvori, medjutim, procenjuju da su kineski turisti širom sveta na putovanja i šoping potrošili i celih 277 milijardi od čega 13% u SAD.

Ako se izuzme apsolutno najomiljenija kineska turistička i šoping destinacija Hongkong (oko 50 miliona poseta iz kontinentalnog dela Kine), zatim Tajvan i Makao, Kinezi su 2018. godine obavili 71,25 milion putovanja u inostranstvo, prema kineskim izvorima.

Prema podacima Nacionalne imigracione službe, oni su 2018. godine najviše putovali u sledećih deset država, ovim redosledom: Tajland, Japan, Vijetnam, Singapur, Indonezija, Malezija, SAD, Kambodža, Rusija i Filipini.

Dakle, medju prvih deset najomiljenijih kineskih destinacija su samo dve države van Azije: SAD i Rusija.

Medjutim, broj kineskih turista u SAD pao je prošle godine, prema navodima američkog izdanja Quartz, za 8 odsto iz poznatih razloga koji ove godine nisu oslabili, naprotiv.

Broj kineskih turista u Rusiji, medjutim, raste. Tokom prvih sedam meseci ove godine, broj kineskih turista u Rusiji povećao se za 17%  na 780.000. Pa su Kinezi sada treća po veličini grupa stranih turista u Rusiji.

Što se turizma na teritoriji same Kine tiče, prošle godine je u toj zemlji registrovano 5,5 milijardi turističkih putovanja od čega se na strane turiste odnosi 143 miliona (+1% u odnosu na 2017). Ukupno je turistička industrija Kine imala prihod od 5.970 milijardi juana ili 880 milijardi dolara i doprinela je BDP-u Kine sa 11,04%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com