Hrvatska: Penzijska reforma je mrtva?

Bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića, sadašnji šef poslaničkog kluba HSS-a i Demokrata Mirando Mrsić izjavio je da je penzijska reforma u Hrvatskoj mrtva.

On je izjavio da će njegov poslanički klub predložiti izmene (nedavno usvojenog) zakona o penzijskom sistemu, a po tim izmenama bi se iz penzijskog fonda isplaćivale samo radničke penzije, dok bi se braniteljske penzije isplaćivale na teret budžeta.

Mrsić je optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) da kupuje vlast stalnim povećavanje i broja branitelja i privilegovanih penzija.

Nedavno usvojenim izmenama zakona o penzijama u Hrvatskoj je predvidjeno postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina.

Ta je izmena izazvala ogromno nezadovoljstvo, a hrvatski sindikati su prikupili više nego dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma s pitanjem da li je 67 godina mnogo.

U medjuvremenu je Vlada premijera Andreja Plenković žrtvovala ministra za rad i penzijski sistem Marka Pavića, ali se strasti oko podizanja starosne granice za odlazak u penziju nisu smirile.

Pooštravanje propisa o penzionisanju vrhunski je osetljiva politička tema svuda. Čak je i u Rusiji podizanje starosne granice za penzionisanje izazvalo oštar pad popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina.

One thought on “Hrvatska: Penzijska reforma je mrtva?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com