Ovo su najlepši mostovi u Evropi

Iako se Beograd može pohvaliti sa dva mosta sagrađena u prethodne tri godine, njihov izgled nije ni blizu zaslužio da se nađe na listi Najlepši mostovi Evrope koju je priredio portal European Best Destinations.

25. april

Na prvo mesto smestio se impozantni most 25. april u Lisabonu, prestonici Portugalije. Dugačak je 2.277 metara, a u promet je pušten 6. aprila 1966. godine pod imenom Salazar most. Da li je zaista najlepši, upitno je, ali ovaj most „a la Golden Bridge iz San Franciska“ svakako jeste impozantna građevina.

Tower

Drugo mesto zauzeo je jedan od najpoznatijih mostova na svetu – Tower brigde iz Londona. Ova, slobodno se može reći, istorijska građevina sagrađena je između 1886. i 1894. godine na reci Temzi.

Ponte Vecchio

Srednjevekovni Ponte Vecchio most (stari most) u Firenci našao se na trećoj poziciji. Most koji premošćava reku Arno jedinstven je po tome što su na njegovim obodima sagrađene prodavnice.

Bastei

Na četvrtom mestu ponosno stoji Bastei most u Nemačkoj. Nalazi se 305 metara iznad nivoa mora i prolazi kroz stene peščarske planine iznad reke Elbe. Prvobitna verzija ovog mosta sagrađena je još 1824. godine, kada je drvenom konstrukcijom povezano nekoliko stena, zbog turista, a metalna konstrukcija je sagrađena 1851. godine.

Dom Luis 1

Portugalci su zauzeli i peto mesto. Ovaj put u pitanju je most Dom Luis 1 u Portu. Dizajnirao ga je Tefil Sejrig, koji je učestvovao i u dizajniranju Ajfelove kule. Most je dugačak tek osam metara, ali ga njegova nesvakidašnja konstrukcija svakako nominuje za jedan od zanimljivijih mostova na svetu.

Milo vijadukt

Sledeći na listi je vijadukt Milo u Francuskoj, zvanično najviši most na svetu, u rad pušten 2004. godine . On prelazi preko doline reke Tarn, doseže visinu od 343 metara i njegova gradnja je koštala oko 400 miliona evra. Poređenja radi, Most na Adi je koštao 360 miliona evra. Samo kažemo…

Sečenjijev

Ova lista bi izgubila svaki kredibilitet kada se na njoj ne bi našao Sečenjijev lančani most u Budimpeštu. Ovaj most povezuje Budim i Peštu preko Dunava, a dizajnirao ga je Vilijam Tijerni Klark. U promet je pušten 1849. godine.

Rialto

Na osmom mestu šepuri se Rialto most u Veneciji, jedan od četiri mosta koji premošćavaju Veliki kanal. U vreme kad je bio izgrađen služio je kao linija razdvajanja okruga San Marko i San Polo.

Chapels brigde

Devet mesto zauzima u 14. veku sagrađeni Kapelski most u Lucernu. Ime je dobio po Kapeli Svetog Petra, koja se nalazi u blizini.

Puente Nuevo

Puente Nuevo most (novi most) simbol je gradića Ronda na samom jugu Španije i na listi portala European Best Destinations zauzeo je odličnu desetu poziciju.

Ostatak ove liste, koja broji ukupno 15 mostova, kompletiraju Stari most u Mostaru, Fort de Roovere most u holandskom Halsterenu, Garabi vijadukt preko doline reke Trujer, nezaobilazni Vasko de Gama most u Lisabonu i most Pont du Gard nedaleko od Avinjona.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com