Rusi izabrali imena aerodroma: Kanta pobedila Jelizaveta Petrovna, Ljermontov pobedio sve

Gradjani Rusije su konačno okončali još jednu veliku igru, odabrali su velika imena svoje istorije koja zaslužuju da 47 najvećih aerodroma u Rusiji ponesu njihovo ime.

U igri je učestvovalo 5,5 miliona ljudi.

Konačnu odluku o preimenovanju aerodroma doneće ruski predsednik Vladimir Putin, koji je i inicijator ovog konkursa.

Ličnosti, kojima su Rusi „dodelili“ više aerodroma daće ime onome za koji su dobili više glasova.

Fjodor Dostojevski i Petar Ilič Čajkovski nisu prošli u završni krug glasanja, Imanuela Kanta je u rodnom Kenigsbergu-Kalinjingradu, kome je bio veran svakog trenutka svog života,  pobedila ruska carica Jelizaveta Petrovna, kćerka Petra Velikog. Po broju glasova, Kant je bio tek treći. Za ovu čudovišnu odluku gradjana postoji dobar ruski izgovor: za vreme carice Jelizavete Petrovne Kalinjingrad je prvi ušao u sastav ruske imperije. I to za Kantova života.

Ali pesnik Mihail Ljermontov je pobedio –  sve.

Pisac svakom poznate knjige „Junak našeg doba“, omiljeni je pesnik ruskog predsednika! Nedostižnih 362.681 odnosno 355.702 glasa osvojio je u dva mesta koje je proslavio i zadužio i za života i posle života, koji je okončao u 26. godini, u dvoboju.

Da aerodrom u mestu Mineralne vode na Severnom Kavkazu, čija je mesta Ljermontov opevao, treba da nosi njegovo ime misli 89 odsto onih koji su o tom aerodromu glasali. Tu Aleksandar Solženjicin sa samo 3 odsto glasova nije imao nikakve šanse.

Samo malo manje, 87 odsto glasova, pripalo je ideji da ime Ljermontova nosi aerodrom u mestu Penza u Penzenskoj oblasti, gde je Ljermontov proveo detinjstvo i gde – počiva. Ali tu konačna odluka još nije doneta, jer čak ni Ljermontovu ne može dopasti da mu ime nose dva aerodroma.

Ime divnog Antona Čehova nosiće aerodrom u Južno Sahalinsku.

Po broju glasova, na drugom mestu je naučnik Mihail Lomonosov – 188.772 glasa (71%) data su za ideju da njegovo ime ubuduće nosi moskovski aerodrom Domodedovo. Lomonosov je daleko, daleko iza sebe ostavio vojnike i političare Georgija Žukova, Mihaila Kutuzova i Jevgenija Primakova. Sem Aleksandra Suvorova, po kome će se zvati aerodrom u Stavropolju, političari i vojnici dosta su slabo prošli na ovom konkursu – maršal Georgij Žukov izgubio je u čak četiri grada.

To se, medjutim, ne bi nikako moglo reći za ljude nauke i tehnike. Lomonosov, čije ime već nosi čuveni moskovski univerzitet, ubedljivo vodi i kao kandidat za ime aerodromu u Arhangelsku.

Aerodrom u Tjumenu nosiće ime još jednog naučnika – Dmitrija Mendeljejeva, koji je, medjutim, izgubio bitku za moskovski aerodrom Šeremetjevo.

Ime osnivača ruske kosmonautike Konstantina Ciolkovskog nosiće aerodrom u Kalugi. Na spisku nema Jurija Gagarina, Alekseja Leonova, Germana Titova jer su po njima aerodromi već odavno nazvani, ali su zato na spisku još dvojica kosmonauta.

Konstruktor Aleksandar Tupoljev ima još šanse da se po njemu nazove jedan moskovski aerodrom (Vnukovo) pošto je, kao i Mendeljejev, izgubio bitku za moskovski aerodrom Šeremetjevo.

„Rusko sve“, pesnik Aleksandar Puškin, sa samo 39 odsto osvojenih glasova, daće svoje ime tom moskovskom aerodromu. On je, ali neubedljivo, kandidat i za ime aerodroma u Sankt Peterburgu, gde se još vodi bitka u kojoj za sada prednjači Petar I Veliki, osnivač grada na Nevi.

Ali Petar Veliki je već pobedio u glasanju za ime aerodroma u Voronježu, gde je dobio više glasova nego za aerodrom u Sankt Peterburgu, pa šanse da se po njemu nazove aerodrom u Sankt Peterburgu ima Aleksandar Nevski.

Ruske carske porodice u ovom glasanju uopšte nisu loše prošle, mada s pobedama ispod 50 odsto glasova.

Tako bi, ako se volja gradjana Rusije posluša, ime Katarine II Velike trebalo da nosi aerodrom u Krasnodaru, ime Nikolaja II Romanova aerodrom u Murmansku, koji je Romanov i osnovao, ime kneginje Olge aerodrom u gradu Pskov.

Da nije carskih glava, nijedan od ovih 47 aerodroma ne bi poneo ime neke žene.

Lenjina i Staljina nema medju istorijskim ličnostima, čije bi ime, po mišljenju gradjana Rusije, trebalo da nosi aerodrom u nekom od većih ruskih gradova.

Bilo je nekih nedoumica oko prikladnosti ideje da se ime aerodromu da po tvorcu sovjetske atomske bombe, ali ime fizičara Igora Kurčatova trebalo bi da nosi aerodrom u Čeljabinsku.

Sergej Koroljov, sovjetski raketni stručnjak i šef sovjetskog svemirskog programa za vreme trke s Amerikom, pobedio je na ovom konkursu za ime aerodroma u dva grada. Ali pošto je više glasova dobio u Samari nego na konkursu za moskovsko Vnukovo, njegovo ime trebalo bi da dobije aerodrom u Samari. Po Koroljovu se već zove jedan grad.

One thought on “Rusi izabrali imena aerodroma: Kanta pobedila Jelizaveta Petrovna, Ljermontov pobedio sve

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com