Verujte ili ne, kako vam drago:Najbrojniji turisti u Rusiji – Ukrajinci

Tenzije izmedju Rusije i Ukrajine jedan su od problema na stalnom dnevnom redu medjunarodne zajednice –  zato bi statistički podatak mogao da začudi: Ukrajinci su ubedljivo najbrojniji medju turistima koji su tokom prvih šest meseci ove godine posetili Rusiju.

Od ukupno 10.734.000 turista (-0,2%) koliko je tokom prvog polugodja imala Rusija, čak 3.424.000, ali 8% manje nego u istom periodu 2018. godine, bili su Ukrajinci.

Na drugom mestu, ali na dalekom rastojanju su Kazahstanci sa 1.569.000, a na treće mesto su se popeli Kinezi sa 780.000 (+17%). Zatim medju prvih deset su i Finci (-7%), Azerbejdžanci (+6%), Poljaci (-7%), Nemci (+3%), Jermeni (0%), Moldavci (-17%) i Estonci (+9%)

Tokom prvog polugodišta 2019. godine, Rusiju je posetilo i 29.000 turista iz Srbije ili za 21% manje nego 2018. godine kad je održano Svetsko prvenstvo u fudbalu. Drastično je pao i broj dolazaka iz Hrvatske, za 58% na 5.000.

A sad, što se tiče Rusije kao omiljene destinacije Ukrajinaca vrlo verovatno je pretežno reč o stanovnicima istočne Ukrajine.

Odnosi izmedju Rusije i Ukrajine za Srbiju su zanimljivi zbog ruskog gasa.

Rusija od gasovoda Severni tok 1 preko propalog Južnog toka do Turskog toka preti Ukrajini ukidanjem unosnog  tranzita ruskog gasa, a Evropska unija zasad nije uspešan posrednik u sklapanju novog gasnog ugovora izmedju dve zemlje. Istovremeno Rusija nikako ne odustaje od Ukrajine kao svoje interesne sfere. Ma kojom temom da počnu političke emisije ruske državne televizije, završe se Ukrajinom.

Kad je poslednjeg dana avgusta izmedju Poljske, Ukrajine i SAD potpisan Memorandum o razumevanju o isporukama Ukrajini 6 milijardi m3 američkog tečnog gasa preko Poljske visoka cena tog gasa umesto Kijev veoma je zabrinula Moskvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com