2022 : Od 31 glavne valute najviše ojačala ruska rublja

Neverovatno : Rusija je pod dosad nevidjenim sankcijama, inflacija na godišnjem nivou u Rusiji je u aprilu iznosila 17,8 odsto, Evropska banka za obnovu i razvoj prognozira da će ruski BDP ove godine pasti za 10 odsto, a to ne spore ni ruske prognoze, ruske devizne rezerve su u trenutku napada na Ukrajinu iznosile 643, 2 milijarde dolara, a danas su 592,1 milijardu dolara, a ruska rublja jača li jača.

Za 1 evro 1.januara 2022.godine trebalo je izdvojiti 85,06 rubalja a danas 69,17 rubalja.

Slično je i sa kursom dolara.

Bloomberg je ocenio da je ruska rublja od 31 ključne valute od početka ove godine ojačala najviše… a za njom na priličnom odstojanju slede latinoamericke valute :brazilska,  meksička…

Odgovor na pitanje : kako rublja, pri aktuelnim zapadnim sankcijama, jača, intenzivno se traži.

Prvo je optužena Kina da Rusiji možda pruža pomoć u potrazi za novim tržištima, pre svega, za ruske energente.Peking je zbog te pretpostavljene pomoći i opomenut iz Vašingtona.

Ali, komentatori priznaju da to ne može biti jedini uzrok jačanja rublje.

Mere koje su udruženim snagama preduzeli Centralna banka Rusije i Kremlj više se ne potcenjuju.

Kao prvo se navodi da je ruski uvoz, kao posledica zapadnih sankcija, više pao nego ruski izvoz. Doduše, predvidja se da će to imati pogubne posledice po proizvodnju ruskih kompanija.

Zatim, glavni ruski izvozni proizvod prirodni gas nije pogodjen sankcijama, a namećući novi sistem njegovog plaćanja, preko posebnih računa u Gasprombanci, Kremlj je značajno podigao tražnju za ruskom nacionalnom valutom…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com