Evropska komisija : Uvodimo zabranu uvoza ruskog uglja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je, u okviru petog paketa sankcija Rusiji, predložena zabrana uvoza ruskog uglja u vrednosti od 4 milijarde evra, kao i ulazak ruskih brodova u evropske luke.

Takodje će biti zabranjen uvoz drveta, cementa i morskih plodova u godišnjoj vrednosti od 5,5 milijardi evra.

O predlogu sutra treba da se izjasne ministri inostranih poslova država članica EU, a zatim i svaka od 27 članica posebno.

Nije precizirano od kad će zabrana važiti, ali Poljska je uvoz ruskog uglja obustavila prošle nedelje.

S obzirom da se radi o dosta značajnoj količini uglja, stručnjaci ocenjuju da će i jedna i druga strana imati teškoća da nadju zamenu dosadašnjem partneru : i EU da nadje zamenu  ruskom uglju i Rusija da nadje zamenu evropskom tržištu.

Prema podacima Ruske carinske službe, na koje se poziva Komersant, Rusija je prošle godine od ukupnog izvoza uglja od 227 miliona tona, u EU izvezla 50,4 miliona tona  ili 10,4 odsto više nego 2020.godine.

Najviše ruskog uglja uvezao je Kipar (21,2 miliona tona), zatim Poljska (7 miliona tona), Nemačka (3,7 miliona tona).

Analiza Komersanta pokazuje da je azijsko tržište jedino kome se mogu okrenuti izvoznici ruskog uglja, ali Kina ima i svoj ugalja, a količina koju sad nudi Rusija predstavlja visokih 40 odsto ukupnog kineskog uvoza uglja. Pa je, zaključuje list teško pretpostaviti da bi 50,4 miliona mogla da apsorbuje Kina.

Ali već Indija je sasvim druga stvar.

Bloomberg je stvar već analizirao : Količina uglja, koju je Rusija 2021.godine izvezla u Indiju – 5 miliona tona – ušestostručena je u odnosu na 2020.godinu, a količina koju je izvezla tokom januara i februara 2022.godine povećana je za 11 puta.

Tako da je Indija ozbiljna perspektiva ruskog uglja.

Evropska unija se, u potrazi za novim isporučiocima uglja, može osloniti na Australiju, SAD, Kolumbiju. Imajući u vidu i plan država EU da se, iz razloga zaštite životne okoline, sasvim odreknu uglja.

E sad je pitanje kako će embargo na ruski ugalj uticati na cenu uglju, a posledično na cenu struje, pa na ostale cene…

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com