Hrvati pozvani da svadbuju odgovorno

Prema podacima koje je Štab civilne zaštite Hrvatske objavio u subotu, tokom prethodna 24 sata nije u Hrvatskoj bilo preminulih od Covid-19, pa je broj žrtava novog koronavirusa ostao na 120.

Potvrdjeno je, medjutim, 116 novih slučajeva zaraze od čega je trećina u Vukovarsko – sremskoj županiji i to zahvaljujući, pre svega, jednoj svadbi u mestu Ivankovo.

Uz noćne klubove, na tapet hrvatskih zdravstvenih organa stavljene su i svadbe.Iz Vukovarsko – sremske županije stigao je predlog da se dozvoljeni broj za okupljanja takvim povodima smanji, izvestio je HRT. Sada iznosi 300.

Organizatori okupljanja sa više od 100 učesnika, pa i svadbi, obavezni su da dogadjaj unapred  prijave uz poimenični spisak svih gostiju. Uslov za učešće na  svadbi je da svadbar  u poslednjih 14 dana nije bio  u kontaktu sa zaraženom osobom niti se sam nalazi u samoizolaciji, da nema simptome Covid-19 i da poslednje 2 nedelje nije bio u inostranstvu.

Ukoliko se na svadbi igra, svakom plesaču mora biti obezbeđeno 4 kvadratna metra prostora, a u ista 4 kvadrata mogu plesati samo članovi istog domaćinstva.

U hrvatskim medijima je naročito velika bila povika na svadbu kćeri generala Mladena Fuzula održanu u Zadru, pa se čak insinuiralo da ni dozvoljeni broj gostiju nije poštovan.

Iako je u medijima bilo i mišljenja da se „priča više neće moći kontrolisati“ ukoliko bude još nekoliko tolikih svadbi, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravlje Zadar je, po isteku 14 dana od dogadjaja, objavila da je u vezi s tom svadbom zaraženo 36 osoba, demantovala je tvrdnju o nepoštovanju broja od 300 gostiju, a izgleda i ostalo.

„Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koje su bile na venčanju je 24 do 47 godina, prosječna dob je 31 godina, a medijan pozitivnih je 29 godina. Svi zaraženi imali su blage simptome, koji su u prosjeku trajali dva do tri dana, nijedna osoba nije bila hospitalizirana , saopštila je ta služba a prenosi Index.hr

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com