Kao kec na izbore : Cena nafte pada!

Izgleda da nema sumnje, danas  u 15 sati  Vlada Srbije će moći da učini predizborni poklon biračima : cena nafte značajno na svetskim tržištima pada, pa bi, ako se svi računi slože, mogla i cena benzina kod nas.

Američki predsednik Džo Bajden je, odlučujući se za upotrebu strateških rezervi nafte istorijskih razmera, upravo i mislio na izbore. Ali na svoje.

Bela kuća je uvela embargo na uvoz ruske nafte, a Bajden je u četvrtak ponovio kako bi Amerikanci znanje utvrdili : „Amerikanci zbog Putina na benzinskim pumpama gledaju kako cene rastu“. Njegovoj popularnosti taj argument dosad nije pomogao.

Do delimičnih izbora za Kongres još je 7 meseci, a Bajdenova popularnosti pada uporedo sa nezapamćenim rastom cene benzina na američkim pumpama.

Zato će, od još neutvrdjenog skorog datuma, pa narednih 180 dana, iz američkih strateških rezervi na tržište biti izbacivano  svaki dan po 1 milion barela.Dotad će američka naftna industrija, koju je Bajden svojevremeno  hteo klimatski da disciplinuje, povećati proizvodnju nafte za milion barela dnevno, takodje je obećano.

Već na samu ovu najavu, cene nafte na svetskim tržištima su značajno pale, a nije zanemarljiv doprinos dalo ni najnovije kinesko zatvaranje zbog novog talasa Covid-19, čija je kruna zatvaranje 25 – milionskog Šangaja.

Američki predsednik je, kako prenosi finanzen. net, Amerikancima obećao da će galon benzina pojeftiniti za 10 do 35 centi mada nije mogao da precizira kad tačno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com