Ko će biti francuski premijer :Ujedinjena levica i makronisti – izjednačeni?

Prema prvim postizbornim anketama, koalicija Nesalomive Francuske, komunista, socijalista i evropskih ekologista-zelenih i koalicija Ensemble! oko francuskog predsednika  Emanuela Makrona izjednačeni su na parlamentarnim izborima u Francuskoj.

Obe koalicije imaju po 25,2 odsto glasova.

Rassemlement nationale Marine Lepen, prema tim anketama ima 18,9 odsto, a republikanska koalicija LR/UDI /DVD 13,7 odsto glasova.

Na izbore nije izašlo 52,8 odsto Francuza s pravom glasa.

Konačni rezultati znaće se tek u utorak, ali u nedelju kasno uveče koalicija levice oko Žan Lik Melenšona imala je, kad je ukupan brij glasova u pitanju, laku prednost pred koalicijom makronista 25,6 prema 25,2 odsto.

Izgledi da politička opcija francuskog predsednika u parlamentu  izgubi apsolutnu većinu – povećani su.

Zbog vrlo zahtevnih izbornih pravila, u prvom krugu parlamentarnih izbora biva izabrano neobično malo poslanika – 2017.godine ih je bilo 4, a danas 5 – 1 poslanik makronisticke koalicije Ensemle! i četiri poslanika koalicije levice.

Da bi poslanik bio izabran treba da osvoji 50 odsto glasova birača koji su u njegovoj jedinici na birališta izasli, ali to ne sme biti manje od 25 odsto glasova svih upisanih birača.

Žan Lik Melenšon, kome je pošlo za rukom da okupi levicu, obratio se svojim pristalicama s pozivom da u drugom krugu naprave napredak.

„Prvi put se u V Republici dogodilo da upravo ponovo izabrani predsednik ne uspe da okupi parlamentarnu većinu. Pozivam naše ljude da, s obzirom na rezultat i izvanrednu priliku za naše živote , u nedelju učine napor kako bi bili odbačeni projekti Emanuela Makrona, počevši od penzije sa 65 godine“ rekao je Melenšon i ocenio da je Makron „potučen i poražen“.

Marin Lepen, čija Rassemblement nationale, prema poslednjim procenama, osvaja oko 19,1 odsto glasova, pozvala je svoje pristalice da tamo gde u drugom krugu budu melenšonisti i makronisti ne glasaju ni za kog.

„Ne dozvolite da Emanuel Makron raspolaže apsolutnom većinom“, rekla je ona.

Ona je rezultat svoje stranke ocenila kao dobar iako je broj glasova znatno manji nego na predsedničkim izborima.

„Možemo se nadati broju poslanika [dovoljnom]da branimo naše vrednosti i ideje kao što su kupovna moć i sigurnost“, rekla je ona.

Nedavno postavljena francuska premijerka Elizabet Born pozvala je republikance da se ujedine protiv ekstrema.

„U odnosu na ekstreme, jedino smo mi nosioci projekta koji je dosledan, jasan i odgovoran. Zato pozivam sve republikanske snage da se ujedine oko tog projekta i oko naših kandidata“, poručila je ona.

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj održaće se 19.juna.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com