McDonalds nema nameru da reotkupi restorane u Rusiji!

Retko je koja vest u zapadnim medijima zavredila toliku i tako emotivnu  pažnju, kao otvaranje u Moskovskoj oblasti prvih 15 ruskih, na mestu američkih McDonaldsa.

Zvaće se „Ukusno i -tačka“. A pratiće ih slogan :“Naziv se menja, ali ljubav ostaje“.

Sem jela McFlurry i Big Mac, koji previše direktno asociraju na američku kompaniju, zadržaće jelovnik McDonaldsa, sa starim dobavljačima, ali sa novim nazivima, ni jedan neće sadržavati McDo.Ambalaza je neutralna, nijedna reč neće podsećati na McDonalds.

Zapadni mediji su primetili da su se u nedelju ujutro, mnogo pre otvaranja na Puškinovom trgu u Moskvi, formirali redovi.

Ali arhivske slike su podsetile da taj interes nije bio ni prineti onom koji je 31.januara 1990.godine na isto mesto  doveo 30 000 Rusa, na otvaranje prvog McDonaldsa u Rusiji. Da se otvori prvi Mac trebalo je 13 godina pregovora s zadrtom komunističkom vlasti SSSRa, zatvaranje je išlo mnogo brže.

„Verna svojim vrednostima“, američka kompanija je rad svojih 750 restorana obustavila 14.marta, a 16.maja je objavila da svoj biznis u Rusiji prodaje.Zbog sankcija uvedenih Rusiji posle napada na Ukrajinu 24.februara.

Biznis je kupio van Rusije malo poznati ruski  biznismen Aleksandar Govor (1960), koji je od 2015.godine u Sibiru posedovao 25 restorana McDonalds kao  franšizu.

Prema navodima ruskih medija, kao franšiza je u Rusiji poslovalo oko 100 McDonaldsa, pored onih 750 u vlasništvu američke kompanije.

Govor je u nedelju izjavio da mu je McDonalds svoj posao u Rusiji prodao „po simboličnoj ceni“  „mnogo nižoj od tržišne“ , koju ne sme da razglašava.

On je rekao  da ugovor predvidja mogućnost reotkupa u roku 10 – 15 godina pod uslovom da Govor ostane vlasnik franšize, ali da su bivši vlasnici dali do znanja da ponovo kupovati biznis neće!

Iako posao u Rusiji čini 9 odsto ukupnih prihoda kompanije McDonalds?

Ugovorom se Govor obavezao da do kraja ove godine u razvoj mreže restorana „Ukusno i -tačka“ investira 6,5 – 7 milijardi rubalja, u koju sumu su uključene isplate dobavljača, zakup prostora.

Govor se takodje obavezao da će tokom naredne dve godine, pod dosadašnjim uslovima, zadržati svih 51 000 zaposlenih u 750 restorana čiji je vlasnik bio McDonalds.

Sem što je obećao da u restoranima „Ukusno i – tačka“ sigurno neće biti gore „a pokušaćemo da bude bolje nego dosad“, Govor je rekao da mu je cilj da ta mreža u narednih 5 do 6 godina naraste do 1000 restorana.

Danas će biti otvoreno još 50, pa onda narednih nedelja 50 do 100 nedeljno, na mestima gde je bio McDonalds.

Inače, prema navodima ruskih medija, firme  Aleksandra Govora su se prvo bavile eksploatacijom i izvozom uglja.

Zatim je osnovao A Maga Holding, koji je vlasnik proizvodjača hrane „Sibirska Milena“, kao i restorana „Carski lov“.

Gradjevinsku kompaniju je osnovao 2009.godine, a onda i firmu GiD koja je imala franšizu McDonaldsa u Sibiru.

Vlasnik je i kompanije za preradu nafte NjefteHimServis.

Njegov sin Roman Govor takodje je poznati preduzetnik. Izmedju ostalog, bavi se i hotelijerstvom.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com