Nije 737 Max, nije raketa: 176 ljudi izgubilo život

I predstavnici ukrajinskih i predstavnici iranskih vlasti su potvrdili: tragedija 176 putnika i članova posade ukrajinskog aviona Boing 737-800 nema nikakve veze sa nekoliko sati ranije lansiranom iranskom raketom koja je pogodila američku bazu u Iraku, prenosi AP.

Ipak, Ukrainian International Airlines je obustavila sve letove prema Teheranu.

“To je bio jedan od najboljih aviona koje smo imali, sa sjajnom posadom”, rekao je predsednik Ukrainian International Airlines-a.

Pretpostavlja se da je mehanička greška razlog što je avion pao nekoliko minuta po uzletanju sa aerodroma u Teheranu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je prekinuo posetu Omanu, naredio je inspekciju svih civilnih aviona u zemlji.

Niko od 176 putnika i članova posade nije preživeo tragediju.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko objavio je da su se medju putnicima u nastradalom avionu nalazila 82 Iranca, 63 Kanadjanina, 11 Ukrajinaca od čega 9 članova posade, 10 Švedjana, 4 Avganistanca, 3 Nemaca i 3 Britanca.

Pretpostavlja se da su u avioni pretežno bili studenti, koji su se vraćali sa raspusta na svoje fakultete u Kijevu ili dalje u Kanadi.

Ruski list „Komsomolska pravda“ na svom Tviter nalogu je objavio ceduljicu koja je nadjena kod jednog od putnika iz Kanade, na kojoj je molba Alahu da mu pomogne pri polaganju ispita.

Studenti su, navodi se, ovaj let birali zbog niske cene.

Avion je sa aerodroma Imam Homeini poleteo sa zakašnjenjem od gotovo sat vremena. Krenuo je ka zapadu, ali nije uspeo da dostigne visinu iznad 8.000 stopa, izveštava AP pozivajući se na web sajt za praćenje leta FlightRadar 24.

Prema informacijama te Agencije, još je nejasno šta se dogodilo. Kasem Biniaz, portparol iranskog Ministarstva za saobraćaj, rekao je za iransku državnu agenciju IRNA da izgleda da je izbio požar na jednom od motora aviona. Pilot je izgubio kontrolu nad avionom i spustio ga u polja u okolini Teherana.

Hasan Razaeifar, šef Komisije za istraživanje avionskih nesreća, rekao je da je pilot izgleda izgubio vezu sa kontrolom leta u Teheranu tokom poslednjih minuta leta. Ali nije detaljnije objasnio tu tvrdnju, prenosi AP.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com