Nikolić Kinezima: Dan počinje čim prestane noć, a ne u podne kao što to Evropa misli

Srbija priprema projekte za predstojeći Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić, navodeći da od 10 milijardi dolara koje je kineska vlada odvojila za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope, ni deset odsto te sume nije pokriveno projektima.

toma

U intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua, Nikolić je rekao da osim pruge Beograd-Budimpešta i jednog projekta Poljske nema nijednog drugog projekta, navodeći da na samitu u Kini, kome će prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić, mora da se razgovara o tome da kada se neki novac već izdvoji, nema vremena da se čekaju neki projekti.

„Sve države treba da imaju projekte pa onda da traže novac i jure investitore“, kaže Nikolić.

Kina se, naveo je, sada suočava sa evropskim shvatanjem i ekonomije i pogleda na život, koji se izgleda dosta razlikuje od kineskog shvatanja i pokazuju se prednosti kineskog shvatanja.

„Dan počinje čim prestane noć, a ne u podne kao što to Evropa misli“, rekao je Nikolić.

Navodeći da je Srbija imala sa Kinom saradnju na velikim infrastrukturnim projektima, Nikolić je rekao da je ideja kineskog predsednika Sija Đipinga o novom putu svile rezultirala direktno dogovorima o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta što će, najavio je, najverovatnije potpuno biti dogovoreno do kraja ove godine.

Nikolić kaže da je sa kineskim kolegom dodatno razgovarao o uslovima pod kojima bi Srbija mogla da učestvuje u toj investiciji.

„Kineske kompanije su trenutno u pregovorima za tri deonice autoputa u Srbiji, u Kini se stvara fond koji bi mogao da donese uređenje korita reke Morave koja mnogo plavi Srbiju, a mogla bi da postane izvor velikih prihoda“, kaže Nikolić.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Kine samo dodatno osnaženi i ubrzani novim kineskim projektom koji je u javnosti proklamovao predsednik Kine Si Điping.

„Ne bih voleo da završimo infrastrukturne projekte i da posle toga Kina ode iz Srbije. Voleo bih da izgradimo fabrike koje će nas zauvek povezati, koliko ko uloži toliko će profita da izvlači iz toga, i to je u stvari najboji mogući vid saradnje“, rekao je Nikolić.

U Srbiji, naveo je, ima investitora iz celog sveta, ali još nema investitora iz Kine koji bi ulagali u fabrike i vezivali sudbinu za sudbinu tih fabrika.

„Mislim da to projekat predsednika Kine omogućava i to je nešto ćemo iduće godine, kada obeležavamo 60 godina diplmatskih odnosa, intenzivno da radimo“, zaključio je Nikolić.

Srbija može da bude oslonac Kine u Evropi

Srbija može da bude glavni oslonac Kine u Evropi, izjavio je predsednik Srbije i naveo da je izuzetno zadovoljan bilateralnim odnosima dve države i da uz mali napor Kine, Srbija može da postane zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih.

„Srbija nije članica EU, ali ispunjava uslove i postaće jednog dana. Srbija ima otvoreno bescarinsko tržište skoro u celom svetu. Srbija može uz velike infrastrukturne projekte u kojima učestvuju kineske korporacije uskoro da postane i veliko gradilište na kome ćemo izgraditi fabrike za proizvodnju tako da roba iz Kine ne mora da putuje toliko hiljada kilometara u Evropu“, rekao je Nikolić, koji je u zvanicncoj poseti Kini.

Predsednik Srbije je rekao da u Srbiji može da se proizvodi zajedničkim kapitalom Srbije i Kine i da odatle proizvodi idu na evropska tržišta, tim pre što bi tada tržište i EU bilo dostupno bez carine.

Govoreći o kineskim investicijama, Nikolić je ukazao da u Srbiji postoji mnogo oblasti za investiranje kapitala iz Kine i da to nisu samo pruge, putevi i mostovi, već da je to zajednički proizvod i najavio da se priprema proizvodnja hrane za kinesko tržište na teritoriji Srbije.

On je ukazao da Srbija mora da zaposli svoje ljude, jer su u krizi za posao još od raspada bivše Jugoslavije od kada nismo uspeli da obezbedimo sva radna mesta koja su nam potrebna.

Srbija ima visoko tehnološko znanje, izuzetno stručnu radnu snagu, a država daje i povlastice za svakog novo zaposlenog radnika i Kina bi to trebalo da iskoristi, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da pripada narodu koji želi da sve postigne svojim radom i da zbog toga nalazi toliko sličnosti između Kineza i Srba.

„Predsednik Kine je shvatio našu želju da nam Kina pomogne tako što bismo počeli da radimo. Nama nije potreban novac ni humanitarna pomoć, mada smo zahvalni Kini na pomoći koju nam je pružila posle poplava prošle godine. Nama je potrebno da i mi ujutro odlazimo na posao kao što odlaze Kinezi“, rekao je Nikolić.

Naveo je da Srbija, koja sada ima samo 7,5 mliona stanovnika, uz mali napor Kine može da postane zemlja koja nema nezaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com