Potpisan ugovor o izgradnji 270 stanova za izbeglice

U prisustvu prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, danas je potpisan ugovor o izgradnji 270 stanova u beogradskom naselju Kamendin u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa Republike Srbije.

Cucić, Mali i Kvrgić

Ugovor su na svečanosti u Skupštini grada Beograda potpisali komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije Vladimir Cucić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor „JUP istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd Goran Kvrgić.

Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije, istakao je tom prilikom da više hiljada porodica treba da dobije dom zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u Srbiji.

On je dodao da je neophodno uložiti sve napore kako bi se taj posao priveo kraju i naglasio da će Regionalni stambeni program u Srbiji biti u punom zamahu i u 2016. godini.

Cucić je rekao da je u našoj zemlji u toku sprovođenje pet potprojekata u okviru Regionalnog stambenog programa.

On je naveo da su obezbeđena 4.153 stambena rešenja za najugroženije izbeglice, pri čemu je do sada u okviru prvog potprojekta isporučeno 129 paketa građevinskog materijala i započeto postavljanje 64 montažne kuće, uz napomenu da je u toku realizacija svih komponenti preostala četiri potprojekta.

Reč je, kako je precizirao, o izgradnji stanova u zakup sa mogućnošću kupoprodaje, izgradnji stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, izgradnji montažnih kuća, dodeli paketa građevinskog materijala za adaptaciju/završetak izgradnje i kupovini seoskih domaćinstava u okviru svih potprojekata.

Prema njegovim rečima, angažuju se svi kapaciteti kako bi izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine dobile adekvatna stambena rešenja.

Mali je istakao da je Regionalni stambeni program Republike Srbije od velikog značaja za najugroženije izbeglice na teritoriji Beograda.

On je precizirao da ukupna investicija Regionalnog stambenog programa za Grad Beograd iznosi 17,3 miliona evra, i objasnio da će ona omogućiti više od 1.000 stambenih rešenja za isto toliko izbegličkih porodica.

Potrebno je da uložimo zajedničke napore kako bi ta stambena rešenja što pre stigla do korisnika, poručio je gradonačelnik, dodavši da je Grad Beograd uložio značajna sredstva u realizaciju ovih projekata u vidu doniranja zemljišta i ostale infrastrukture.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da Unija pomaže Srbiji i regionu da prevaziđu teret konflikta iz devedesetih godina prošlog veka.

Kao glavni partner Regionalnog stambenog programa, Evropska unija je donirala 230 miliona evra za obezbeđivanje održivih stambenih rešenja za sve preostale izbeglice iz devedesetih godina prošlog veka, naveo je on.

Benedikt je iskazao zadovoljstvo time što će Grad Beograd kroz dva potprojekta obezbediti više od 1.000 stambenih rešenja za približno 2.700 najugroženijih izbeglica.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za više od 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za približno 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja, 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com