Predsednik Afričkog saveza u Rusiji : Oslobodite sankcija pšenicu, a naročito djubriva!

Tročasovni susret predsednika Afričkog saveza, senegalskog predsednika Maki Sala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dobio je zapažen medijski prostor i na Zapadu, a naročito u bivšoj kolonijalnoj sili Francuskoj.

Sal je doputovao u Soči da za Afriku  traži pšenicu i naročito djubriva i to ne samo od ruskog predsednika nego od svih učesnika u aktuelnoj rusko-ukrajinskoj krizi, koja je Africi zatvorila dostup pšenici i djubrivu.

On je, i prema onome što je objavio Kremlj i prema onome što su objavili zapadni mediji, rekao da aktuelna kriza i sa njom vezane sankcije prave ozbiljne probleme slabim ekonomijama, kakve su afričke ekonomije, i pozvao da se pšenica i djubriva izuzmu iz režima sankcija.

„Predsedsednik Putin je izrazio spremnost da se olakša izvoz ukrajinskih  žitarica. Rusija je spremna da osigura izvoz svoje pšenice i svog djubriva. Apelujem na sve partnere da se ukinu sankcije na psenucu i djubrivo“, napisao je Sal na Tviteru.

Posle sastanka u Sočiju, prenosi France24, Sal je novinarima rekao da je Vladimir Putin naveo „više načina da se olakša izvoz, bilo preko luke Odesa“, koja mora da bude deminirana, bilo preko luke Marijupolj“, koja je nedavno obnovila rad pošto je grad zauzela Rusija, bilo „Dunavom“ ili „preko Belorusije“.

On je rekao da je prehrambena situacija pogoršana zapadnim sankcijama koje su pogodile trgovačke i finansijske veze Rusije i tražio da se prehrambeni sektor izuzme iz  zapadnih sankcija uvedenih Rusiji.

Zbog tih kaznenih mera, rekao je Sal, „mi više nemamo dostupa žitaricama iz Rusije, a naročito djubriva“ što predstavlja „ozbiljnu pretnju prehrambenoj sigurnosti kontinenta“.

I Kremlj, na svom sajtu, i zapadni mediji, preneli  su da je Putin podsetio predsednika Afričkog saveza na podršku koju je bivši SSSR dao oslobodjenju afričkih država od kolonijalizma, kao i da je Sal tu podršku potvrdio.

Ali on je takodje podsetio da je „većina afričkih država izbegla da osudi Rusiju“ tokom dva glasanja u Ujedinjenim nacijama i da je sa “ Azijom, Bliskim istokom, kao i Latinskom Amerikom dobar deo čovečanstva izabrao da se drži postrani od tog konflikta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com