Rusija bez Petra Velikog :Malo manja, ali ne zauvek!

Rusija će cele ove godine obeležavati 350 – godišnjicu od rodjenja ruskog vladara Petra Velikog, koji se medju savremenim Rusima kotira visoko, a kod njihivog sadašnjeg vladara još više.

U nedelju uveče je svoj doprinos tom rejtingu dala emisija „Vesti nedeljom“, koju vodi sankcionisani ruski novinar Dmitrij Kiseljov.

Tu je naravno posebna pažnja posvećena čuvenom ratu Petra Velikog sa Švedskom, tokom koga on ništa nije osvojio nego je vratio ruska „iskonska imanja“, kao što Rusija i sada „samo vraća teritorije“, a Švedska je posle rata s Petrom Velikim definitivno prestala da bude velika država, dok bi Turska… sad morala dobro da se potrudi!

Nije propušteno ni da se navede da su se  zapadne novine na početku Petrovog pohoda na Švedsku utrkivale u ocrnjivanju Rusije i njene vojske – ali je do velikog preokreta došlo kad je  Petar Veliki  počeo da pobeđuje. Danas je on na Zapadu visoko cenjen ruski reformator i modernizator.

Čuli smo i bivšeg ruskog ministra kulture, kontroverznog istoričara i šefa ruske delegacije u pregovorima s Ukrajinom Vladimira Medinskog.

On je rekao da je današnja Rusija u odnosu na Rusiju Petra Velikig „malo manja, ali ne zauvek“.

Ličnost Petra Velikog osvetljena je svestrano, pa je prikazana i njegova borba protiv korupcije na primeru sibirskog gubernatora Matveja Gagarina. Čiju korumpiranost je simbolisala, u pesmi opevana, palata u moskovskoj Tverskoj ulici sa staklenim krovom i velikim akvarijumom ispod.

Obešen je u prisustvu žene i dece, koji su posle toga pozvani na ručak s muzikom.

Ali, od Petra Velikog Rusi treba da uče šta je to prava „love story“, poručio im je oduševljeni ruski predsednik Vladimir Putin : to je kad od ratnog plena napraviš rusku caricu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com